Oslobodjenje

Tužioci češljaju policijske naloge

Četiri policajca iz USK-A čekaju ročište za izjašnjenj­e o krivnji, dok Tužilaštvo i SIPA izuzimaju nove dokaze o namještani­m saobraćajn­im prekršajni­m nalozima

-

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovin­e Staša Košarac primio je jučer u Sarajevu tim Svjetske banke, predvođen šefom ureda za Bosnu i Hercegovin­u Christophe­rom Scheldonom, koji radi na projektu “Podrška energetsko­j tranziciji u regijama uglja u BIH”.

Na sastanku je razgovaran­o o preliminar­nim nalazima mape puta ‘’Pravedna tranzicija za sve’’, pri čemu je konstatira­no da se iz analitičke prelazi u fazu realne implementa­cije projekta, gdje će biti definirani konkretni koraci za dekarboniz­aciju.

Ministar Košarac istakao je da resorna entitetska ministarst­va iz RS-A i FBIH moraju biti potpuno vidljiva i uključena u kompletan proces, budući da je oblast energetike u primarnoj nadležnost­i entiteta.

Na sastanku je konstatira­no da tranzicija energetsko­g sektora mora biti pravedna i omogućiti prelazak sa uglja na obnovljive izvore energije bez gubitka radnih mjesta, saopćeno je iz MVTEOBIH.

Općinski sud u Bihaću je prošlog mjeseca u cijelosti potvrdio optužnicu Kantonalno­g tužilaštva protiv dva policijska komandira Uprave policije MUP-A Unsko-sanskog kantona Nermina Mahmutspah­ića i Šemsudina Dedića, te policijski­h službenika Elvedina Džiguma i Slavka Šobota. Oni su privođeni tokom akcije kodnog naziva Nebo kao osumnjičen­i za koruptivna djela u policiji. Naredniku Džigumu izrečena je mjera zabrane prilaska zgradi policije, a policajci još nisu suspendira­ni niti je još zakazano ročište za izjašnjenj­e o krivnji.

U međuvremen­u, prošle sedmice je u Bosanskom Petrovcu i Bihaću

SIPA izvela još jednu akciju kodnog naziva Nalog, a koja je u direktnoj vezi sa ranijim predmetom otkrivanja korupcije u policiji USK-A.

- Trinaestog juna 2022. na području Bihaća i Bosanskog Petrovca pripadnici SIPA su izvršili privremeno oduzimanje dokumentac­ije na dvije lokacije zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo zloupotreb­a položaja ili ovlaštenja, propisano Krivičnim zakonom Federacije BIH. Prilikom realizacij­e je privremeno oduzeta dokumentac­ija koja može poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Navedene aktivnosti provedene su po nalogu Općinskog suda u Bihaću, a pod nadzorom Kantonalno­g tužilaštva Unsko-sanskog kantona, navela je Jelena Miovčić, portparol Državne agencije za istrage i zaštitu.

Nezvanično saznajemo da su pripadnici SIPA izuzeli oko 30.000 prekršajni­h naloga od policije, za koje se sumnja da je veći broj krivotvore­n, odnosno da su prepravlja­ni sadržaji naloga tipa brzine kretanja motornog vozila i slično, objasnio nam je naš izvor.

Ovakvo krivično djelo upravo je dio potvrđene optužnice u predmetu Nebo, pored velikog broja kri

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina