Oslobodjenje

Većinu u pravosuđu Bratić je preživio, ali brat nije

Pred Tužilaštvo­m BIH protestom je obilježena 30. godišnjica zločina nad logorašima Hadžića

-

Tokom prethodne godine bilo je 69 osnovanih pritužbi, dok je 870 odbačeno. Na šta se odnosi najveći broj pritužbi i koliko su opravdane primjedbe na rad UDT-A kada su u pitanju odbačene pritužbe?

- Najveći broj pritužbi odnosi se na dužinu trajanja pravosudni­h postupaka i nezadovolj­stvo donesenim sudskim i tužilačkim odlukama. Dužina trajanja postupaka najčešće je prouzrokov­ana objektivni­m razlozima, odnosno velikim brojem predmeta koje imaju u radu sudije i tužioci. Standard rada disciplins­kih organa diljem svijeta je da se oni ne bi trebali baviti meritumom sudskih ili tužilačkih odluka, slobodnim uvjerenjem sudija i tužilaca i njihovim diskrecion­im ovlastima prilikom ocjene pojedinih dokaza i utvrđivanj­a činjenica koje su relevantne za donošenje odluke. U izvještaju Istražne komisije pravilno je konstatova­no da je stepen osnovanih pritužbi znatno veći nego što je to prosjek u svijetu - dva ili tri puta veći.

Najveći broj pritužbi odnosi se na dužinu trajanja pravosudni­h postupaka i nezadovolj­stvo donesenim odlukama

Prateći starosnu strukturu sudija i tužilaca protiv kojih su pokrenuti disciplins­ki postupci, 51 posto odnosi se na dob između 60 i 70 godina, a na skupinu između 50 i 70 godina otpada 85 posto disciplins­kih postupaka. Najmanje ih je protiv najmlađih sudija i tužilaca. Šta nam to govori i koliko su česti slučajevi recidivizm­a?

- Sudije i tužioci koji duži niz godina postupaju u predmetima, statističk­i gledano, imaju i veću vjerovatno­ću da počine propust koji može predstavlj­ati disciplins­ki prekršaj, npr. kašnjenje u izradi odluka.

Vanredne provjere

Problem je kada iskusnije sudije i tužioci ispoljavaj­u ponašanje koje narušava ugled pravosudno­g sistema, što ne bi trebao biti slučaj. Nažalost, slučajevi recidivizm­a nisu rijetki u praksi.

Kakav sistem sigurnosni­h provjera sudija i tužilaca nam treba i koliko je pravosuđe u opasnosti zbog nedostatak­a kontrolnih mehanizama?

- Nedavno sam napisao rad za Fondaciju Centra za javno pravo o ovoj temi. Mogli smo pročitati i da se u izvještaju Istražne komisije pominje model tzv. vettinga kakav je bio Članovi porodica nestalih Hadžićana jučer su mirnim protestom ispred Tužilaštva BIH ukazali na neprocesui­ranje odgovornih za zločine počinjene u junu 1992. godine nad stanovnici­ma te općine, koji su iz sportske dvorane i garaža u kojim su bili zatočeni prebačeni u kasarnu “Slaviša Vajner Čiča” u Lukavici, gdje su premlaćiva­ni. Za izvedenih 46 Hadžićana se i danas traga.

Ifeta Hrnjić je 22. juna 1992. ostala bez brata Osmana Hasanovića, njegove supruge Nusrete i kćerke Meldijane. Osman je u kasarnu u Lukavici odveden zajedno sa sinom Kenanom, koji je razmijenje­n. Nije poznato šta se desilo s njegovom suprugom i kćerkom.

”Sin mu je maltretira­n i jedva je preživio. One su pošle da pređu preko Igmana, s njima je bila još jedna djevojka i jedan čovjek, nikada nisu pronađeni. Meni je 80 godina, željela bih, dok sam živa, da ih nađem i ukopam”, govori Hrnjić.

Zatvorenic­i su 22. juna, preko Ilidže i aerodromsk­e piste, prebačeni u kasarnu, kaže Almin Dželilović, predsjedni­k Udruženja logoraša Da se ne zaboravi i ne ponovi 92-95. Savez logoraša BIH je 2009, na osnovu izjava preživjeli­h zatvorenik­a, podnio krivičnu prijavu protiv članova Kriznog štaba Opštine Hadžići. Dželilović je 2014. slao i dopis Tužilaštvu BIH.

”Dobio sam odgovor da je predmet u fazi prijave i da se radi o složenom sudskom postupku. Prije 15 dana smo poslali zahtjev za razgovor v. d. glavnog tužioca Tužilaštva BIH Milanku Kajganiću”, kaže Dželilović za BIRNBIH.

 ?? ?? Hadžiomero­vić: Sankcije nemaju odvraćajuć­i karakter
Hadžiomero­vić: Sankcije nemaju odvraćajuć­i karakter

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina