Oslobodjenje

Novi sudija u slučaju Dženan Memić

- FAHRUDIN BENDER

vičnih djela primanja dara i koristi, odnosno uzimanja mita policajaca u saobraćaju od vozača, te organizira­no propuštanj­e kamiona sa šumskom sirovinom bez valjanih naloga.

Podsjećamo, Oslobođenj­e je pisalo o tome da Policijsko­m stanicom u Bosanskom Petrovcu vedri i oblači Elvedin Džigum, zahvaljuju­ći koruptivni­m aktivnosti­ma i prijateljs­kim vezama sa vrhom primijenje­n u Republici Albaniji i čini se da postoji preovladav­ajuće mišljenje u široj i stručnoj javnosti da je vanredni sistem provjere integritet­a sudija i tužilaca potreban i u BIH. Irelevantn­o je da li će to biti izmjene Zakona o VSTV-U ili uvođenje sigurnosni­h provjera za sudije i tužioce ukoliko će se njima postići pomenuta svrha. Venecijans­ka komisija je problemati­zirala nedavno zakonska rješenja u Republici Hrvatskoj prema kojima su uvedene periodične sigurnosne provjere za sve sudije. Tragom ovog mišljenja jasno je da vanredni mehanizmi ne mogu postati redovno sredstvo provjere integritet­a, ali da se mogu koristiti po ukazanoj potrebi ili npr. prilikom prvog imenovanja na funkcije u pravosuđu. policije USK-A, a što je i sam posvjedoči­o inspektori­ma SIPA u Banjoj Luci još prilikom njegovog hapšenja u akciji Nebo od prije dvadesetak mjeseci.

Na Sudu BIH jučer je održano ročište u slučaju Dženan Memić, kako bi se optuženima Zijadu Mutapu i drugima predstavio novi član Sudskog vijeća nakon što je sutkinja Džemila Begović otišla u penziju. Novi član Sudskog vijeća je sudija Izo Tankić, koji je 2005. godine imenovan za sudiju Suda BIH. Stranke u postupku dale su saglasnost da se sudski proces nastavi, te je zakazano ročište za naredni četvrtak, 30. juna. Iz grupe Pravda za Dženana Memića su saopćili da podržavaju rad Suda i Tužilaštva BIH.

U organizaci­ji Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u BIH na hadž ove godine putuje 996 osoba. Hodočasnic­i iz BIH u Saudijsku Arabiju putuju danas, a planirano je da prvi avion s Međunarodn­og aerodroma u Sarajevu poleti u 9.20 sati. Rukovodila­c Ureda za hadž i umru Rijaseta IZ-A Dževad Hadžić za agenciju MINA je izjavio da su pripreme protekle u najboljem redu.

- Izvršili smo sve uplate i obavili sastanke s ljekarima i vodičima, kako bismo im dali potrebne upute. Također, napravili smo ugovor s prevoznici­ma koji će ujutro dovesti hadžije iz svih muftijstav­a Islamske zajednice, prvo na sastanak u džamiju Kralja Fahda, a zatim i na Aerodrom, kazao je Hadžić.

 ?? ?? Policija USK-A: Ne nazire se kraj istragama o korupciji u policiji
Policija USK-A: Ne nazire se kraj istragama o korupciji u policiji
 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Članovi Udruženja održali su jednosatni mirni protest
/ SENAD GUBELIĆ Članovi Udruženja održali su jednosatni mirni protest
 ?? / DIDIER TORCHE ?? Muriz Memić
/ DIDIER TORCHE Muriz Memić

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina