Oslobodjenje

Štruca kruha

- Piše: JADRANKA DIZDAR, ZAGREB

Prema statistika­ma, kruh je u Hrvatskoj u odnosu na prošlu godinu poskupio i do 50 posto, a Vlada RH još razmišlja da li će zamrznuti cijene hrane

Hrvatski ministar financija Zdravko Marić komentirao je pitanje koje se sve glasnije čuje u javnosti, hoće li država zamrznuti cijene hrane. Kaže da o tome nadležni još nisu raspravlja­li. Država je smanjenjem PDV-A na hranu dala jasan signal da i ostale karike u lancu trebaju dati doprinos, rekao je Marić za jednu zagrebačku komercijal­nu televiziju.

Jasan signal

”Mi smo već nekoliko puta rekli da su sve opcije i sve mjere na stolu, međutim, tu mjeru još nismo razmatrali. Hrana je puno kompleksni­ja nego što su to pogonska goriva. Država je sa svoje strane učinila značajan korak snižavajuć­i stopu PDV-A na najmanju moguću mjeru – pet posto. Na taj način dala je jasan signal i pokazatelj je da trebaju i ostale karike u lancu dati svoj doprinos”, rekao je Marić.

Vlada RH je prije četiri mjeseca objavila paket mjera pomoći građanima i poduzećima za ublažavanj­e rasta cijena vrijedan pet milijardi kuna u sklopu kojeg je trajno snizila porez na dodanu vrijednost (PDV) na hranu s 13 na pet posto na svježe meso i ribu, jaja, voće, povrće, jestivo ulje i masti, s 25 na pet posto smanjena je stopa PDV-A na maslac i margarin. Cijene su, međutim, nastavile rasti.

Državni zavod za statistiku objavio je da su cijene hrane prošlog mjeseca bile za 15,2 posto više nego u istom periodu prije godinu. Ministar je komentirao i potencijal­no neopravdan­a poskupljen­ja po trgovinama:

”Ne možemo biti maksimalni stručnjaci i znati svaki mogući segment cijene hrane. Može se podvući crta. Država je dala jasan signal na koji način želi to ublažiti, ali moraju i ostali na neki način. Sve karike u lancu - od proizvođač­a, distribute­ra do samih trgovaca”.

Komentiraj­ući eventualnu crnu listu i bojkot trgovaca koji neopravdan­o dižu cijene, ministar je lopticu prebacio na Udruge za zaštitu potrošača i same potrošače koji to najbolje mogu procijenit­i. Građani opet misle da trgovci imaju izgovor, a to je rast cijena energenata. Trgovci uzvraćaju da mogu ili povisiti cijene ili staviti ključ u bravu. Sindikalis­ti su najglasnij­i u apelima da se krene s objavljiva­njem

 ?? ?? Dijana Hrkalović je nedavno puštena da se brani sa slobode
Dijana Hrkalović je nedavno puštena da se brani sa slobode

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina