Oslobodjenje

Ograničene marže

-

lista srama ili tzv. crnih lista s popisima trgovaca koji dižu cijene bez razloga. Ovo traže već mjesecima.

S otoka Brača javljaju da ondje štruca kruha od 600 grama košta nevjerojat­nih 18 kuna (2,4 eura). Iz čega ispada da je cijena kilograma tog kruha 39 kuna (5,2 eura). Je l’ to u tijestu ima zlata? – pitaju se ljudi u stilu vicmahera. Mada im nije do viceva. Prema statistika­ma, kruh je u Hrvatskoj u odnosu na prošlu godinu poskupio i do 50 posto. Cijena štruce bijelog kruha čija težina varira je od 10 do 12 kuna, a cijene onih s raznim dodacima, sjemenkama ovim i onim, skaču na 15 i više kuna. Zagrebački pekari prognozira­ju da bi do kraja godine kilogram kruha mogao biti čak 20 kuna (2,6 eura).

U zagrebački­m pekarama poskupjelo je sve živo. Burek je u roku od nekoliko dana s 12,5 skočio na 15 kuna (dva eura), buhtla je skuplja za jednu kunu, i tako dalje. Gotovo svaki pekarski proizvod skuplji je za kunu ili dvije. Ali, i ta storija o cijenama je poput labirinta. Hrvatska očekuje proizvodnj­u pšenice od milijun tona. Slavonska pšenica sjajno je rodila. Hrvatske potrebe su od 420 do 470 tona, a izvozni potencijal je pola milijuna tona, potvrdili su iz Ministarst­va poljoprivr­ede.

Nagrade radnicima

Otkupna cijena pšenice na svjetskim burzama raste, ali u Hrvatskoj pada. Poljoprivr­ednicima je ovo nejasno. Oni kažu da ni povećana cijena otkupa (npr. tri kune umjesto sadašnje dvije) ne bi mogla opravdati toliko poskupljen­je. Po njima, to bi najviše moglo biti 20 do 30 lipa za štrucu kruha. Trgovci određuju cijene, uvjereni su.

Što se tiče radnika u pojedinim trgovačkim lancima u Hrvatskoj, oni mogu mirno spavati. Poslodavci im podižu plaće. Lidl, drugi najveći lanac trgovina u Hrvatskoj, nagradio je predanost zaposlenik­a novčanom nagradom od 4.000 kuna (533 eura).

Nagradu su isplatili uz plaću za prošli mjesec, a time, kažu, svim zaposlenic­ima žele reći hvala na njihovoj angažirano­sti. Lidl, koji u Hrvatskoj ima 2.540 zaposlenih, isplaćuje najveću prosječnu mjesečnu neto plaću po zaposlenik­u, prošle godine iznosila je 9.600 kuna (1.180 eur, 2.360 KM). Kaufland, Lidlova sestrinska firma, povećava od 1. 7. ove godine bruto plaće za zaposlenik­e u Hrvatskoj na nerukovode­ćim radnim mjestima u poslovnica­ma i distributi­vnom centru u prosjeku za dodatnih 12,5 posto. To je već drugi put ove godine da dižu plaću svim zaposlenic­ima na nerukovode­ćim radnim mjestima.

Državni zavod za statistiku objavio je da su cijene hrane prošlog mjeseca bile za 15,2 posto više nego u istom periodu prije godinu

Vlada Crne Gore donijela je jučer odluku kojom se maksimalna visina marži u trgovinama na veliko ograničava na pet posto za pšenično bračno, šećer, ulje i sol, dok će maksimalna marža na ove namirnice za male trgovine iznositi sedam posto, prenijela je Fena.

Obrazlažuć­i tu odluku, ministar gospodarsk­og razvoja i turizma Goran Đurović kazao je da crnogorska Vlada čini sve što može da ublaži rast cijena namirnica i energenata.

”Našli smo neki optimum da zaštitimo građane da ublažimo rast cijena”, rekao je Đurović, istaknuvši da Crna Gora raspolaže sa dovoljno energenata i hrane.

Ova odluka dolazi nakon što su cijene goriva u Crnoj Gori u utorak dostigle maksimum.

Premijer Dritan Abazović nešto ranije pozvao je građane na štednju energenata te najavio mogućnost nestašica najesen.

Inflacija u Crnoj Gori u prvih pet mjeseci iznosi oko 12 posto, a cijene životnih namirnica naglo su porasle nakon što je počeo rat u Ukrajini 24. februara.

 ?? / EPA ?? Lidl je odlučio nagraditi radnike sa 533 eura
/ EPA Lidl je odlučio nagraditi radnike sa 533 eura
 ?? ?? Goran Đurović
Goran Đurović

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina