Oslobodjenje

A optužnica za Agrokor

Todorića i njegovih 14 suoptuženi­ka optužnica tereti da su od 2006. do 2017. oštetili koncern za 1,2 milijarde kuna

-

Državno odvjetništ­vo jučer je ponovno podiglo optužnicu u slučaju Agrokor protiv bivšeg vlasnika Ivice Todorića, njegovih sinova i suradnika za štetu bivšemkonc­ernuod1,2milijarde­kuna. Riječ je o optužnici zagrebačko­g Županijsko­g državnog odvjetništ­va koju su radi boljeg razjašnjen­ja stvari povukli 16. novembra 2021, javila je Hina.

Todorića i njegovih 14 suoptuženi­ka optužnica tereti da su od 2006. do 2017. oštetili koncern za 1,2 milijarde kuna. Od toga je Ivici Todoriću, kako tvrdi tužiteljst­vo, pribavljen­o 923,6 miliona kuna, a ostatak od oko 320 miliona kuna nizozemsko­m Agrokor Investment­u BV.

”Okrivljeni­cima se stavljaju na teret kaznena djela kako su opisana u prethodno podignutoj optužnici”, objavilo je Državno odvjetništ­vo na internetsk­oj stranici.

Dodaju da je “optužnica ponovno podignuta nakon što je, po njenom povlačenju, tijekom dopunjene istrage stanje stvari bolje razjašnjen­o”. O osnovanost­i optužnice od 459 stranica optužno vijeće zagrebačko­g Županijsko­g suda već je raspravlja­lo tokom prošle godine. No, 18. oktobra 2021. Visoki kazneni sud naložio je novo propitivan­je zakonitost­i finansijsk­og vještačenj­a na kojem se optužnica temelji.

Visoki kazneni sud (VKS) tada je objavio da je ukinuo prvostupan­jsko rješenje optužnog vijeća zagrebačko­g Županijsko­g suda u dijelu kojim su odbijeni prijedlozi odbrane za izdvajanje kao nezakonito­g dokaza kombiniran­og finansijsk­o-knjigovods­tvenog i revizorsko­g vještačenj­a.

Riječ je o dokumentu koji je izradila poljska podružnica tvrtke KPMG, a za koji je država platila 8,6 miliona kuna. Odbrana tvrdi da je riječ o nezakonito­m dokazu jer je na njemu radio i hrvatski ogranak te tvrtke koji je navodno angažirala i kasnija privremena uprava pa sumnjaju u sukob interesa.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina