Oslobodjenje

Uzbuna u Njemačkoj zbog plinske krize

-

Njemački ministar privrede Robert Habeck jučer je najavio da će zemlja aktivirati nivo stanja uzbune svog plana za vanredne situacije u opskrbi plinom, javila je Fena. Plan za vanredne situacije u opskrbi plinom reguliše postupak u Njemačkoj ako dođe do problema u nabavci i ima tri nivoa ili faze: nivo ranog upozorenja, nivo stanja uzbune i vanredne situacije.

Nivo stanja uzbune je dostignut kada postoji prekid u opskrbi plinom ili izuzetno velika potražnja, što dovodi do značajnog pogoršanja opskrbe, ali tržište je i dalje u stanju nositi se s poremećaje­m ili potražnjom.

Prelazak na drugu fazu plana dolazi nakon prijetnje da bi Rusija, najveći njemački dobavljač plina, mogla prestati isporučiva­ti plin usred napetosti zbog invazije Moskve na Ukrajinu, javlja Deutsche Welle.

U fazi 2 komunalnim preduzećim­a je teoretski dopušteno prenijeti visoke cijene na kupce, čime se pomaže u smanjenju potražnje u nastojanju da se spriječi dugoročna nestašica ponude. Međutim, to se ne bi dogodilo automatski.

 ?? / EPA ?? Simbol sovjetske ere u Lisičansku odolijeva ratu
/ EPA Simbol sovjetske ere u Lisičansku odolijeva ratu
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina