Oslobodjenje

Borba za regiju Donbas je na vrhuncu

Cilj okupatora je nepromijen­jen, oni žele uništiti cijeli Donbas korak po korak, upozorio je ukrajinski predsjedni­k

-

Ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski rekao je da su masovni zračni i topnički napadi Moskve usmjereni na uništavanj­e cijele regije Donbas i pozvao ukrajinske saveznike da ubrzaju isporuku teškog naoružanja kako bi mogli parirati Rusiji na bojnom polju, javila je Fena.

- Borba za Sjeverodon­jeck i Lisičansk u ukrajinsko­j regiji Lugansk ulazi u svojevrsni vrhunac, izjavio je Oleksy Arestovych, savjetnik ukrajinsko­g predsjedni­ka.

Masivni napadi

On je rekao kako Rusija nastoji zauzeti i Luhansk i Donjeck, koji čine regiju Donbas - industrijs­ko srce zemlje, prenosi AFP.

- Moramo osloboditi našu zemlju i postići pobjedu, ali brže, puno brže, kazao je Zelenski u videoobrać­anju, ponavljaju­ći ukrajinske zahtjeve za većim i bržim oružjem.

- Bilo je masivnih zračnih i artiljerij­skih udara u Donbasu. Cilj okupatora ovdje je nepromijen­jen, oni žele uništiti cijeli Donbas korak po korak, naglasio je.

Zelenski je ponovio da uvijek iznova naglašava ubrzanje isporuke oružja Ukrajini.

- Ono što je brzo potrebno je paritet na bojnom polju kako bi se zaustavila Rusija i gurnula izvan granica Ukrajine, poručio je on.

Glasnogovo­rnik ministarst­va odbrane Rusije Igor Konašenkov izjavio je kako je u Ukrajini do sada uništeno 211 aviona, 132 helikopter­a i 3.750 tenkova i oklopnih vozila, javila je Anadolija. On je govorio o aktivnosti­ma ruske vojske u ratu u Ukrajini.

Značajni gubici

Tom prilikom izjavio je kako ukrajinska vojska nastavlja trpjeti značajne gubitke. Prema njegovim riječima u blizini naselja Mirna Dolina u Lugansku poraženi su vojnici 57. motorizova­ne brigade i 34. bataljona Oružanih snaga Ukrajine. Tokom dva dana ubijeno je više od 150 vojnika, a više od 450 je povrijeđen­o.

Konašenkov je rekao kako je polovina jedinica ukrajinske 30. mehanizira­ne brigade doživjela gubitke, te da je s mjesta sukoba evakuirano više od 170 vojnika i oficira koji su teško ranjeni.

Prve jedinice višecijevn­ih raketnih bacača HIMARS već su stigle u Ukrajinu u sklopu američke sigurnosne pomoći

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina