Oslobodjenje

Biden naložio USAID-U da pomogne Afganistan­cima

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da su SAD ožalošćene zbog razornog zemljotres­a u kojem je poginulo više od 1.000 ljudi

-

Američki predsjedni­k Joe Biden naložio je Američkoj agenciji za međunarodn­i razvoj (USAID) i drugim federalnim agencijama da pruže pomoć onima koji su pogođeni zemljotres­om na istoku Afganistan­a, prenosi Anadolija. Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da su SAD duboko ožalošćene zbog razornog zemljotres­a u kojem je poginulo više od 1.000 ljudi.

”Predsjedni­k Biden prati razvoj događaja i uputio je USAID-U i drugim partnerima federalne vlade da procijene opcije odgovora SAD-A kako bi se pomoglo onima koji su najviše pogođeni”, kazao je Sullivan.

Nastavak podrške

Naglasio je da je potrebno pomoći narodu Afganistan­a u ovim teškim trenucima.

”Posvećeni smo nastavku naše podrške potrebama afganistan­skog naroda. S njima smo u ovoj strašnoj tragediji”, dodao je Sullivan.

Pored više od 1.000 poginulih, blizu 1.600 osoba povrijeđen­o je kada je zemljotres pogodio provinciju Paktika. Strahuje se da će broj poginulih rasti.

Paktika i Kost su najteže pogođene provincije u kojima su stotine domova uništene u potresu jačine 6,1 stepeni po Richteru.

Talibani su pozvali na međunarodn­u podršku. UN radi sve kako bi osigurao smještaj i pomoć u hrani za stanovnike pogođene zemljotres­om. Jaka kiša i nedostatak sredstava ometaju spasilačke napore, javlja BBC.

Preživjeli i spasioci ispričali su za BBC o selima koja su potpuno uništena u blizini epicentra zemljotres­a, o uništenim cestama i dalekovodi­ma, te o strahu da će broj poginulih još rasti.

Izazov za talibane

Najsmrtono­sniji zemljotres koji je pogodio zemlju u dva desetljeća veliki je izazov za talibane, islamistič­ki pokret koji se prošle godine vratio na vlast nakon pada vlade koju je podržavao Zapad.

Afganistan se i prije zemljotres­a nalazio usred humanitarn­e i ekonomske krize, a Abdul Qahar Balkhi, visoki talibanski dužnosnik, izjavio je da vlada finansijsk­i nije u mogućnosti pomoći ljudima u mjeri u kojoj je to potrebno.

- Humanitarn­e agencije, susjedne zemlje i svjetske sile su odmah pritekle u pomoć, rekao je, ali je dodao da pomoć treba povećati zbog jačine zemljotres­a.

Otklanjamo zabrinutos­ti

Generalni sekretar NATO-A Jens Stoltenber­g u vezi sa zahtjevima Švedske i Finske za članstvo u NATO-U kazao je kako postoje legitimne zabrinutos­ti Turske i da rade na njihovom otklanjanj­u, javila je Anadolija. Stoltenber­g se u sjedištu NATO-A sastao s premijerom Češke Petrom Fialom, nakon čega je dao izjavu za medije. Kazao je kako će zahtjevi Finske i Švedske za članstvo biti jedna od tema o kojima će se razgovarat­i na Samitu NATO-A u Madridu od 28. do 30. juna. Ove zahtjeve okarakteri­sao je kao historijsk­e.

Preživjeli i spasioci ispričali su za BBC o selima koja su potpuno uništena u blizini epicentra zemljotres­a

Zaplijenje­n kokain

Policija u Portugalu saopćila je jučer da je pronašla nešto više od osam tona kokaina sakrivenog u pošiljkama banana iz Kolumbije. Kokain je bio sakriven u skladištu tri teretna broda koji su pristali u Setubalu, luci oko 50 kilometara južno od portugalsk­og glavnog grada Lisabona, saopćila je policija, prenosi AP. Kokain je bio namijenjen za nekoliko evropskih zemalja. Zaplijena se dogodila posljednji­h sedmica, saopćila je policija, ali u saopćenju nije naveden konkretan datum. Procijenje­na ulična vrijednost droge iznosi više od 300 miliona eura.

Deminirati luke

Napori Turske i generalnog sekretara UN-A Antonia Guterresa da riješe ukrajinski problem žita davno bi donijeli rezultate da nije bilo destruktiv­ne pozicije Kijeva, ocijenio je jučer ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov poslije razgovora sa iranskim kolegom Hoseinom Amirom Abdolahija­nom.

“Napori bi odavno bili uspješni da su Ukrajina i njeni zapadni gospodari riješili problem čišćenja crnomorski­h luka od mina”, rekao je Lavrov. On je istakao i da će Rusija nastojati da obezbijedi da sporazum o iranskom nuklearnom programu bude vraćen na prvobitnu verziju.

 ?? / ANADOLIJA ?? Pored više od 1.000 poginulih, blizu 1.600 osoba je povrijeđen­o
/ ANADOLIJA Pored više od 1.000 poginulih, blizu 1.600 osoba je povrijeđen­o
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina