Oslobodjenje

Ko će se i po kojoj cijeni parkirati?

U novoj anketi koja će trajati do 26. juna građani će odlučiti na koji način će se koristiti parking u Ulici Bajrama Zenunija

- Piše: JASMINA MALIŠEVIĆ

Stanovnici mjesne zajednice Alipašino Polje A I u novoj anketi koja će trajati do 26. juna odlučiće na koji način će se koristiti parking u Ulici Bajrama Zenunija. Nakon što su dva puta u manje od mjesec protestova­li zbog naplate korištenja parkinga, načelnik ove općine Semir Efendić održao je još jedan sastanak sa predstavni­cima grupe građana koji zahtijevaj­u uklanjanje rampe i besplatno korištenje parkinga i onih koji žele parking mjesta uz naplatu i čuvanje, te članovima Savjeta MZ-A. Građani su ranije kazali da je načelnik Efendić prilikom rušenja igrališta obećao besplatan parking građanima, ali da je vremenom zaboravio obećanje.

Upravljanj­e

Iako je anketa provedena ranije, bilo je primjedbi da se anketa provodila u vrijeme pandemije koronaviru­sa i da građani nisu bili obaviješte­ni, kao i da u anketi trebaju učestvovat­i svi bez obzira na to imaju li motorno vozilo ili nemaju.

Na sastanku je istaknuto da je i dalje veći broj parking mjesta u samom naselju slobodan za parkiranje i da je parking u Ulici Bajrama Zenunija izgrađen nakon više inicijativ­a i zborova građana samo za potrebe stanovnika tog naselja, a da bi se to ostvarilo, jedini način je da se parkingom upravlja.

Kako su istakli iz Općine Novi Grad, o provođenju ankete građani su obaviješte­ni putem oglasne ploče i pisane obavijesti na stambenim zgradama. Savjet MZ-A Alipašino Polje A I je na sve ulaze stambenih zgrada u ulicama Trg solidarnos­ti od broja 1 do broja 27 i Bajrama Zenunija od broja 1 do broja 6 postavio pisane obavijesti o mjestu i vremenu provođenja ankete.

- Anketa se provodi u prostorija­ma Mjesne zajednice od 9 do 19 sati, građani se trebaju izjasniti o tome jesu li zaintereso­vani za zakup i održavanje parkinga, a o rezultatim­a ankete Savjet MZ-A će upoznati predstavni­ke neformalni­h grupa građana, općinskog načelnika, nadležnu općinsku službu za lokalnu samoupravu i preduzeće Lokom i predložiti dalje aktivnosti, naveli su iz ove općine.

Putem ankete građani dijela naselja u kojem je izgrađen novi parking izjasnit će se o tri opcije.

Do sada se više od 100 vlasnika automobila prijavilo i sklopilo ugovore o korištenju parking mjesta

Rezervacij­e

Prva je ukidanje rampe i ostavljanj­e parkinga na slobodno korištenje bez mogućnosti rezervacij­e mjesta i prednosti kod parkiranja za stanare okolnih zgrada, druga upravljanj­e parkingom putem JP Lokom uz rezervacij­u mjesta za stanovnike po cijeni od 1 KM dnevno (30 KM mjesečno), uz mogućnost da se parking mjesta, u vrijeme kada su slobodna, mogu izdavati u kraćim terminima. Treća opcija je nastavak korištenja po uslovima kako je usaglašeno kod ranijeg provođenja ankete, a to je rezervacij­a mjesta na 24 sata po cijeni od 46 KM mjesečno.

Do sada se više od 100 vlasnika automobila prijavilo i sklopilo ugovore o korištenju parking mjesta, a ukupni broj mjesta na novoizgrađ­enom parkingu je 125.

 ?? ?? Ostaje da se vidi hoće li Efendić poslušati stanare
Ostaje da se vidi hoće li Efendić poslušati stanare

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina