Oslobodjenje

Coco Chanel u ratu protiv cijelog svijeta

Dokumentar­ni film “Ratovi Coco Chanel” bit će prikazan u nedjelju, 26. juna, na Prvom programu HTV-A u 23.15 sati

-

U nedjelju, 26. juna, na Prvom programu HTV-A u 23.15 sati ne propustite dokumentar­ni film “Ratovi Coco Chanel”.

Morala je voditi mnoge ratove kako bi od male sirote sluškinje postala slavna krojačica priznata diljem svijeta. Ovo je portret jedne od kultnih osobnosti 20. stoljeća. Vodila je rat protiv društvenog poretka, protiv običaja, protiv muškaraca, protiv bankara, protiv njenih savremenik­a. Rat protiv cijelog svijeta.

Posuđujući od muškaraca njihov novac i stil, živjela je neumoljivu bitku, nemilosrdn­u borbu da bude samostalna i da uđe u povijest.

Pripadnica otmjenih društvenih krugova, modna dizajneric­a, špijunka i buntovna starija dama - Coco Chanel neprestano se nadograđiv­ala, stvarajući vlastitu legendu.

Njen izum je i mala crna haljina koju je osobito popularnom učinila velika glumica Audrey Hepburn. Mala crna haljina može se nositi i po danu, ali i za večernji izlazak, sve ovisi o dodacima. Iako su suknje postojale i prije nje, Coco Chanel ih je pretvorila u obavezni standard. Smatrala je jednostavn­ost ključem istinske elegancije. Nadimak Coco koji znači ljubimac navodno je dobila u kafiću La Rotonde na Montparnas­seu. Pjevala je u kabaretu, a kad bi publika htjela još, vikala bi Coco i ime je ostalo.

Imala je niz ljubavnika i prosaca, ali se nikada nije udala. Pretvorila je pariski hotel Ritz u svoj dom, gdje je živjela više od 30 godina. Na Broadwayu se još za njenog života izvodio mjuzikl njoj u čast. Coco je bila i svjedok minulih vremena, belle époquea i burnih dvadesetih, ostavši sama i ogorčena u jesen života.

 ?? ?? Diktirala je trendove
Diktirala je trendove
 ?? ?? Audrey Hepburn nosi malu crnu Chanel haljinu
Audrey Hepburn nosi malu crnu Chanel haljinu
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina