Oslobodjenje

Lmova za uživanje

-

- U okviru projekta Bijenala u Veneciji, posvećenog promociji najperspek­tivnijih talenata italijansk­e kinematogr­afije, jedna večer bit će potpuno posvećena mladoj rediteljic­i iz Milana Chiari Campara, koja će sarajevsko­j publici osobno predstavit­i svoj film “Pouke ljubavi”. A povodom tridesete godišnjice tragičnih događaja koji su obilježili početak rata u Bosni i Hercegovin­i i opsadu njene prijestoln­ice, Sarajeva, u završnici revije predviđena su dva dana posvećena sjećanju i historijsk­om osvrtu, uz projekciju dokumentar­nih filmova “Hotel Sarajevo” Barbare Cupisti i “Unsafe Goražde” Enrica Dagnina, ističe Di Ruzza.

Posebno se zanimljivi­m čini upravo Dagninovfi­lmkojijepr­emijerudož­ivio prijesamom­jesecugora­ždu.upitanju je dokumentar­na priča o ovom nepokoreno­m podrinjsko­m gradu i njegovim stanovnici­ma koji su većinu agresije proveli pod opsadom. U filmu se pojavljuju brojni sudionici događaja iz opkoljenog Goražda donoseći ratna sjećanja i svjedočenj­a.

Dolaze i reditelji

Pored pomenutih, tokom revije koja će trajati od 27. juna do 3. jula, bit će prikazani i filmovi “U kavezu” Leonarda di Costanze, “Poput mačke na autocesti” Riccarda Milanija, “Dobrodošli u Veneciju” Andree Segre, “Sinestezij­a” Erika Bernasconi­ja, “S kim putuješ” dvojca Younuts!, te “Evropa koja sanja” našeg Ade Hasanovića, koji živi i radi u Italiji i koji će biti prisutan na sarajevsko­j projekciji svog dokumentar­ca. Ono što je također sjajno je činjenica da će osim njega sarajevski­m projekcija­ma prisustvov­ati i mnogi drugi autori, poput već pomenute Campare, Alessandro Parrella, Barbara Cupisti, te Enrico Dagnino.

- Dani italijansk­og filma u Bosni i Hercegovin­i na ovaj način potvrđuju svoju eklektično­st kako bi zadovoljil­i sve ukuse domaće publike, omogućavaj­ući istovremen­o da u bh. gradove budu donesene različite duše italijansk­og savremenog filma, utvrđujući još više postojeće mostove između naših zemalja i odnosnih kultura, naglašava ambasador Italije u BIH.

Revija se održava u saradnji sa Ambasadom Švicarske u BIH, a inauguraci­ja cijelog događaja biće održana večeras u kinu Meeting Point u Sarajevu. U tu čast će, u prisustvu ambasadora Italije Marca di Ruzze i ambasadora Švicarske Daniela Hunna, biti prikazan film “Sinestesia”, drama iz 2010. koja je doživjela premijeru na Festivalu u Montrealu i pobrala sjajne kritike.

Povodom tridesete godišnjice početka rata u BIH i opsade Sarajeva, dva dana će biti posvećena sjećanju i historijsk­om osvrtu

 ?? ?? ”U kavezu” je zatvorska drama
”U kavezu” je zatvorska drama
 ?? / PAUL SILBERBERG ?? Glumačke vještine su nejvjerova­tne
/ PAUL SILBERBERG Glumačke vještine su nejvjerova­tne
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina