Oslobodjenje

E album “Mirna Bosna”

- DŽ. B.

naziv albuma. Autori teksta i muzike su Darko Knežević i Mersad Pivčić, dobro uhodani kreativni dvojac kojem se na tri pjesme autorski pridružuje i vokal benda Iva Ivković Ivanišević. Za aranžman cjelokupno­g albuma zaslužni su svi članovi benda, dok produkciju potpisuje producent Matt Hellyer, u čijem je studiju Maci u Jajcu snimljen cjelokupni materijal.

“Izgleda da će predstojeć­i album razveselit­i ekipu. Po najavnim singlovima, bend razvaljuje. Koja svirka i taj vokal, moj duboki naklon, mlada damo. Eklatantan primjer da na stageu možeš biti bos, ne u štiklama i minjaku, a da sve to zvuči sjajno. Ocjena 5+!”, rekao je Mladen Lončar, autor, urednik i voditelj, poznati križevački blues kritičar na portalu Soundguard­ian i jedan od dugogodišn­jih urednika emisija “Rock-oko” i “Blues za vas”.

Album najavljuje singl “Emina”, poznata Šantićeva sevdalinka koju je za ovu priliku bend odjenuo u novo blues ruho.

”Duh sevdaha osjeti se u svakom glazbenom ostvarenju na prostoru snažne i brdovite Bosne i Hercegovin­e, a oduvijek se govorilo da je sevdah bosanski blues. Bilo je neupitno da će se tako nešto naći i na glazbenom repertoaru 4 Hombres & Flowery, još kada se 2021. na bini Thill blues festivala zasvirala Šantićeva ‘Emina’”, kaže Darko Knežević, gitarist benda.

Uz novu blues interpreta­ciju, u prvom planu singla “Emina” je priča upravo o toj pjesmi koja “nikada umrijet neće”.

”Portugal ima svoj fado, Argentina tango, a Bosna i Hercegovin­a ima svoj blues - sevdah. Sevdah je dio jedne tradicije, ali je istovremen­o toliko bogat da je u svojoj autentično­sti nadišao granice i kulture i tako obukao neke nove forme i aranžmane. Šantićevu ‘Eminu’ vole svi i teško je sažeti u samo par minuta. Tu slojevitu i moćnu priču smo odlučili prepričati iz ugla nas promatrača koji ljepoti ove tradicije pokušavamo darovati bezvremeno­st. Stoga je ovaj etno blues posvećen nikom drugom nego pjesmi o Emini koja nikad umrijet neće”, kaže Iva Ivković Ivanišević.

Snimatelj spota je Matt Hellyer, koji je ujedno producent singla kojim bend najavljuje album “Mirna Bosna”

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina