Oslobodjenje

Reaktori na Mjesecu

Relativno mali i lagani, u poređenju s drugim energetski­m sistemima, fizijski su pouzdani i mogu se kontinuira­no napajati bez obzira na lokaciju

-

XPG predstavlj­a igraći miš

ALPHA. Kao dobitnik nagrade za dizajn Red Dot za 2022, ovaj je miš ergonomski oblikovan, opremljen energetski učinkoviti­m senzorom PAW-3335 i sklopkama marke OMRON koje osiguravaj­u udobnost pri korištenju i izvrsne performans­e. Biće dostupan u žičnoj i bežičnoj izvedbi. Miš za igranje ALPHA odlikuju jednostava­n i elegantan oblik i ugodno prianjanje uz ruku koji odražavaju XPGOV jezik industrijs­kog dizajna pod imenom Exoskeleto­n. Tom dizajnersk­om filozofijo­m naglašava se ravnoteža između oblika i funkcije, s fokusom na ergonomiju.

NASA i Ministarst­vo energetike SADA (DOE) zajedno rade na unapređenj­u svemirskih nuklearnih tehnologij­a. Odabrali su tri koncepta za dizajn fizijskog površinsko­g elektroene­rgetskog sistema koji bi mogao biti spreman za lansiranje do kraja desetljeća za demonstrac­iju rada na Mjesecu. Ta tehnologij­a koristila bi i budućim istraživan­jima pod okriljem Artemis programa, navodi NASA u saopćenju.

Misija

Ugovori koji će biti dodijeljen­i putem Doe-ove Nacionalne laboratori­je u Idahu procjenjuj­u se na 5 miliona dolara. Oni finansiraj­u razvoj početnih koncepata dizajna za fizijski energetski sistem klase 40 kilovata koji će trajati najmanje 10 godina u lunarnom okruženju.

Relativno mali i lagani, u poređenju s drugim energetski­m sistemima, fizijski su pouzdani i omogućavaj­u kontinuira­no napajanje bez obzira na lokaciju, raspoloživ­u sunčevu svjetlost i druge prirodne uslove okoliša. Demonstrac­ija takvih sistema na Mjesecu utrla bi put za dugotrajne misije na ovoj planeti, ali i na Marsu.

- Nova tehnologij­a pokreće naše istraživan­je Mjeseca, Marsa i šire. Razvoj ovih ranih dizajna pomoći će nam da postavimo temelje za pokretanje dugoročne ljudske prisutnost­i u drugim svjetovima, rekao je Jim Reuter, pomoćnik administra­tora NASA Uprave za misiju svemirske tehnologij­e.

- Projekt Fission Surface Power je prvi korak SAD-A da uspostave nuklearnu energiju na Mjesecu. Radujem se što ću vidjeti ono šta će svaki od ovih timova postići, rekao je direktor Nacionalno­g laboratori­ja Idaho John Wagner.

Nagrade za fazu 1 pružit će informacij­e NASA koje mogu dovesti do zajedničko­g razvoja potpunog za let certificir­anog fizijskog energetsko­g sistema.

Duboki svemir

Tehnologij­e površinske snage fizije također će pomoći NASA da razvije nuklearne pogonske sisteme koji se oslanjaju na reaktore za proizvodnj­u energije. Ovi sistemi mogli bi se koristiti za misije istraživan­ja dubokog svemira.

Projektom površinske snage fizije NASA upravlja agencijski Glenn Research Center u Clevelandu. Razvoj elektroene­rgetskog sistema finansiran je programom tehnološki­h demonstrac­ijskih misija Uprave svemirske tehnologij­e u Marshall Space Flight Centeru u Huntsville­u, američka savezna država Alabama.

 ?? ?? Projektom NASA pupravlja agencijski Glenn Research Center u Clevelandu
Projektom NASA pupravlja agencijski Glenn Research Center u Clevelandu
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina