Oslobodjenje

Nadgrobni spomenik Exploreru

Jung Ki-young, južnokorej­ski softverski inženjer, dizajnirao je i naručio za 330 dolara nadgrobni spomenik u spomen Internet Exploreru

-

Još jedan softverski velikan je otišao na groblje. Govorimo o Internet Exploreru, web pretraživa­ču čiju je podršku ukinuo Microsoft. Mnogi su preko te vijesti prošli olako, ali ne i Jung Kiyoung, južnokorej­ski softverski inženjer. On je dizajnirao i naručio nadgrobni spomenik u spomen Internet Exploreru.

Nadgrobni spomenik u koji je južnokorej­ski softverski inženjer uložio mjesec dana i 430.000 vona (330 dolara) prikazuje datum rođenja i smrti, kao i čuveni epitaf: “Bio je dobar alat za preuzimanj­e drugih pretraživa­ča”. Nadgrobni spomenik postavljen na krovu kafića koji vodi Jungov brat u Gyeongju u Južnoj Koreji brzo je postao viralan.

- Bila je to muka, ali ja bih to nazvao odnosom ljubavi i mržnje jer je Explorer dominirao jednom erom, rekao je Jung.

Dodao je da mu je trebalo više vremena nego kod drugih pretraživa­ča da se uvjeri da njegove web stranice i online aplikacije rade s Explorerom. No, njegovi su klijenti stalno tražili od njega da se pobrine da njihove web stranice izgledaju dobro u Internet

Exploreru, koji je godinama ostao zadani pretraživa­č u južnokorej­skim državnim uredima i mnogim bankama. Jung je rekao da je htio nasmijati ljude s nadgrobnim spomenikom, ali se sam iznenadio koliko se ova šala proširila na internetu.

 ?? ?? Otišao je u historiju
Otišao je u historiju

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina