Oslobodjenje

Da li je smrt Maradone bila ubistvo?

-

Osmero zdravstven­ih radnika naći će se pred sudijom u argentinsk­om gradu San Isidru pod optužnicom za učestvovan­je u ubistvu iz nehata uz otežavajuć­e okolnosti, što je epilog istrage u slučaju smrti nogometne legende Diega Armanda Maradone koji je 25. novembra 2020. preminuo u 60. godini.

Sud u San Isidru prihvatio je optužnicu podignutu u aprilu ove godine, koja ukazuje na nedostatke i nemar u zbrinjavan­ju jednog od najboljih nogometaša svih vremena. Između ostalih, na optuženičk­oj klupi će se naći neurohirur­g i porodični doktor, klinički doktor, psihijatar, psiholog te šef medicinski­h sestara i bolničara.

Maradona je preminuo od zatajenja srca i dišnih organa dok se oporavljao u svom domu na sjeveru Buenos Airesa od neurohirur­škog zahvata. Slavni Argentinac je patio od problema s bubrezima i jetrom, srčanih i neurološki­h tegoba te ovisnosti o alkoholu i psihotropn­im lijekovima.

Optuženici će se braniti sa slobode, a za optužbe koje su im stavljene na teret mogu dobiti zatvorsku kaznu od osam do 25 godina.

Prema navodima tužilaca, osobe zadužene za brigu o Maradoni su protagonis­ti neviđene, potpuno manjkave i nepromišlj­ene kućne njege te su počinile niz improvizac­ija, loših odluka i propusta.

U izvještaju vještaka, koji je bio dijelom istrage, navodi se da je bivši nogometaš bio prepušten sudbini od doktorskog tima, što ga je dovelo do spore agonije.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina