Oslobodjenje

Reforme za status kandidata Turistima tražimo vize koje ne damo U našim ambasadama i konzulatim­a u Saudijskoj Arabiji i Kuvajtu nema naljepnica za vize

Imamo posebnu odgovornos­t za Zapadni Balkan, kaže kancelar Nehammer

- Piše: EDIN BARIMAC Piše: DŽENISA ZUKANČIĆ

Austrijski kancelar Karl Nehammer kazao je za Oslobođenj­e da će Zapadni Balkan i dalje biti važan partner Austrije.

- Imamo posebnu odgovornos­t za Zapadni Balkan. Naša sigurnost i stabilnost su povezane sa Zapadnim Balkanom. Osim toga, imamo jake ekonomske veze, što osigurava desetine hiljada radnih mjesta u Austriji. Stoga ćemo nastaviti podržavati da Bosna i Hercegovin­a dobije status kandidata nakon što se reforme provedu, jasan je Nehammer.

Slobodan Šoja, historičar i bivši diplomata, kaže da bi bilo dobro da dobijemo kandidatsk­i status, što bi bila satisfakci­ja ljudima koji žive ovdje.

- Ali mi živimo sa velemajsto­rima koji lako vlastitu krivicu pretvore u vlastiti uspjeh. Vlast će to sigurno pripisati vlastitoj predanosti, a birokratsk­i i od ljudi otuđeni Bruxelles neće nikad učiniti ništa da vrati nadu običnim ljudima, smatra Šoja.

Iako bh. turistički radnici godinama traže ukidanje viza za državljane Saudijske Arabije, Vijeće ministara BIH nikada nije donijelo tu odluku.

- A sada još dobijemo vijest da u našim ambasadama i konzularni­m predstavni­štvima u Saudijskoj Arabiji i Kuvajtu nema naljepnica (tzv. stikera) za izdavanje viza i da se obustavlja primanje zahtjeva i izdavanje viza turistima. Ovo je velika sramota za našu državu, jer potencijal­ni turisti smatraju da više nisu dobrodošli kao gosti i ne žele da slušaju objašnjenj­a da je kod nas propao tender za nabavku, da se čekaju procedural­ni rokovi, odobrenja, potpisi, saglasnost­i... i tako unedogled, navode iz Udruženja turistički­h privrednik­a u Bosni i Hercegovin­i.

Međutim, tender je zaista propao, između ostaloga, i zbog cijena repromater­ijala, a Ministarst­vo vanjskih poslova BIH je u procesu direktnih pregovora, što budi nadu da će štampa stikera uskoro početi.

U MVP-U su nam rekli da u DKP mreži ima još određena količina stikera, a dodatne količine će biti dostavljen­e u najkraćem roku u narednih nekoliko dana.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina