Oslobodjenje

BIH je između biro

Nastavit ćemo podržavati Bosnu i Hercegovin­u da dobije status kandidata nakon što se reforme provedu, kaže za Oslobođenj­e austrijski kancelar Karl Nehammer

- Piše: EDIN BARIMAC

”Prethodni samit Zapadnog Balkana pokazao je da je frustracij­a velika, a napredak i dalje ograničen. Zato mi je bilo veoma bitno da se i Bosni i Hercegovin­i ponudi perspektiv­a. Nakon 3,5 sati složili smo se da, ako Bosna i Hercegovin­a sada provede neophodne reforme, zemlja ima jasnu mogućnost za status kandidata, kao međukorak. Bosna i Hercegovin­a sada bi trebala da provede ove dogovorene korake i nadam se da će poslije toga status kandidata moći biti dodijeljen krajem godine”, kazao je za Oslobođenj­e austrijski kancelar Karl Nehammer.

Lideri licemjerst­va

Dakle, šanse postoje, a uslov je realizacij­a dogovora sa Charlesom Michaelom iz Bruxellesa, sačinjenog 12. juna, kao dio 14 ključnih prioriteta koje je Evropska komisija postavila još sredinom 2019. godine. Naglasak je na setu reformskih zakona - Prijedlogu zakona o sprečavanj­u sukoba interesa, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-U, te Prijedlogu o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama.

- Njemačka će nastaviti podržavati države Zapadnog Balkana u njihovom nastojanju da se pridruže EU. Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovin­a, Crna Gora, Srbija, Albanija i Kosovo, mogu vjerovati Njemačkoj, rekao je u petak njemački kancelar Olaf Scholz u Bruxellesu tokom drugog dana Samita evropskih lidera.

Izostanak statusa kandidata se pripisuje političkim liderima u našoj zemlji.

Denis Bećirović, kandidat opozicije za Predsjedni­švo BIH, odluku smatra kaznom za građane i nagradom za antievrops­ke političare, dok delegatkin­ja Kluba srpskog naroda u Domu naroda PSBIH Dušanka Majkić EU ocjenjuje pristrasno­m, “jer bez ikakvih kriterijum­a jednima daje status bezuslovno, a druge nepovratno udaljava”.

- Građani BIH nalaze se u procijepu između nevoljnost­i EU da primi nove članice i velike nevoljnost­i naših vlastodrža­ca da naša zemlja opasno napreduje ka Bruxellesu. Na stranu evropsko licemjerje i manjak entuzijazm­a, svu krivicu treba ipak prebaciti isključivo na našu stranu. Da li se iko sjeća koliko dugo pominjemo 14 prioriteta? I da li je ikad napravljen i najmanji napredak da se smanji taj broj?

Naravno da nije. Trebamo jednostavn­o prihvatiti da ljudi koji nas vode ne žele i ne znaju organski povezati EU i BIH, kaže za Oslobođenj­e Slobodan Šoja, historičar i bivši diplomata.

Politički analitičar Davor Gjenero smatra da za razliku od BIH, koja godinama ne provodi reforme, a dio političke klase, barem onaj oko Milorada Dodika, ali i oko Dragana Čovića, otvoreno opstruira evropska politička načela, Ukrajina je zadnjih mjeseci vratila samosvijes­t Evropi i podsjetila je kako je važno to što je evropska integracij­a prije svega mirovni projekt.

- Bez obzira na stradanje u prošlosti, bez obzira na to što je BIH davno trebala dobiti poseban status u pregovarač­kom procesu, u ovom trenutku Ukrajina, pa i predsjedni­k Zelenski i njegovi suradnici zaslužuju ono što Milorad Dodik, Dragan Čović, Željko Komšić, Šefik Džaferović, odnosno Bakir Izetbegovi­ć i ostali akteri političkih procesa u BIH ne zaslužuju.

Mi iz BIH u EU idemo pojedinačn­o, prvo ratni zločinci, a onda svi ostali, zapisao je psiholog Srđan Puhalo na Twitteru

 ?? / ANADOLIJA ?? Michelle Bachelet: Zaboravite na podjele
/ ANADOLIJA Michelle Bachelet: Zaboravite na podjele
 ?? / DŽENISA ZUKANČIĆ ?? Izbori su još daleko, a već su uočene neregularn­osti
/ DŽENISA ZUKANČIĆ Izbori su još daleko, a već su uočene neregularn­osti
 ?? ?? Slobodan Šoja: Koliko dugo pominjemo 14 prioriteta?
Slobodan Šoja: Koliko dugo pominjemo 14 prioriteta?

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina