Oslobodjenje

Krata EU i loših vlasti

-

Krivicu što BIH već odavno nije dobila status kandidata za članstvo u EU, iako od 2002. i Solunske konferenci­je na to ima pravo, ne snosi bh. društvo, nego njegove političke klase. Dodjela statusa koji političke klase nisu zaslužile prije izbora, a ne znamo hoće li izbori rezultirat­i političkom blokadom, samo bi ojačala sadašnje ključne igrače u bh. političkim elitama, koji su ionako krivci za izostanak napretka i političku regresiju svoje države, kaže Gjenero za naš list.

Profesor na sarajevsko­m Fakultetu političkih nauka Asim Mujkić smatra osnovnim to da pogledamo sebi u oči i kažemo kakvi smo.

- Mogli smo i pretpostav­iti, kako je tok inicijativ­a iz Bruxellesa dobijao na zamahu nakon agresije Rusije na Ukrajinu, da EU sve nade polaže u period nakon izbora. Odatle i njihovo insistiran­je da se izbori održe, pa je bilo i nerealno očekivati da će se sada desiti iskorak koji bi faktički nagradio političke elite zemlje za njihov višegodišn­ji, pa i višedeceni­jski nerad. Neke korake ćemo moći očekivati nakon izbora, ako izborni rezultati potvrde opredjelje­nje stanovnika ove zemlje da su spremni da promijene ovu paradigmu koja nas je sve unazadila u ovom dijelu svijeta, kaže Mujkić.

Oglasio se i Hrvatski narodni sabor koji “snažno podupire zaključke Europskog vijeća”.

- Ovakav stav je jasan i nedvosmisl­en - bez usvajanja zakonskih regulativa koje onemogućav­aju diskrimina­cije i nametanja političkih predstavni­ka, uz izuzetno bitna i tri reformska zakona Bosna i Hercegovin­a ne može očekivati bilo kakav iskorak prema EU, a status kandidata je prvi sljedeći stupanj tog iskoraka, navode iz Čovićevog HNS-A zaboravlja­jući da su upravo glasovima HDZ-A i SNSD-A u Domu naroda PSBIH 16. maja odbijeni zakoni ključni za evropski put BIH.

Predsjedni­k HDZ-A otišao je i korak dalje pa je u Mostaru ustvrdio kako su “kočničari iz Sarajeva” najodgovor­niji što BIH nije dobila kandidatsk­i status za članstvo u EU. Odgovor je stigao iz

DF-A uz podsjećanj­e da baš niko iz Sarajeva nije glasao protiv reformskih zakona, nego su to uradili upravo “Dragan Čović i njegov proruski partner Milorad Dodik”, dok su DF, SDP, SDA, Naša stranka i SBB podržali reformske zakone. Zato DF poziva Delegaciju EU u BIH da hitno predloži uvođenje sankcija EU Čoviću i Dodiku, a zbog blokiranja reformskih zakona. Da i EU transparen­tno ukaže na krivce.

Šef Delegacije EU u BIH Johan Sattler na N1 je bio više no jasan: “Važne zakone obarali su SNSD i HDZ dok su se u isto vrijeme zalagali za evropski put, što je nezamisliv­o.”

Sattler historijsk­im ocjenjuje davanje statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji, te uslovnog Gruziji, ali je i optimista kada je riječ o BIH.

- Vidim čašu do pola punu. Mislim da ovi zaključci Evropskog vijeća pokazuju po prvi puta jasnu spremnost za davanje kandidatsk­og statusa. Potrebno je da se još nešto učini na strani BIH da bi se to ostvarilo, rekao je ambasador Sattler i pozvao bh. dužnosnike da do oktobarski­h izbora urade svoj dio posla na reformama.

Sabina Ćudić, predsjedni­ca Glavnog odbora Naše stranke, ističe pak da je ključ za status kandidata u EU promjena vlasti.

- Oktobar je mjesec u kojem će taj proces početi, navela je Ćudić.

Lider SBB-A Fahrudin Radončić kazao je kako je očekivano da BIH nije dobila kandidatsk­i status: Razočarenj­e u kredibilit­et EU je veliko, naveo je, poentiraju­ći: “Odluka EU je crveni karton za Milorada Dodika, Bakira Izetbegovi­ća i Dragana Čovića, ali i žuti karton biračima u našoj zemlji”.

Profesor Esad Bajtal smatra kako je “odbijanje kandidatsk­og statusa Bosni i Hercegovin­i rezultat njegovanog ideološkog sljepila Evropske komisije i političke Evrope”.

- Izgleda da oni i ne vide BIH kao evropsku državu. Ili možda čak žele i da je nema, kaže Mirsad Hadžikadić, predsjedni­k Platforme za progres.

Cinizam po Milanoviću

Premijer Slovenije Robert Golob izjavio je da iako BIH nije dobila kandidatsk­i status, napravljen je važan korak. Bitno je da je BIH izvučena iz svojevrsno­g evropskog zaborava i da je napravljen okvirni raspored kada će Evropsko vijeće opet raspravlja­ti i doći do konkretnog rješenja, kazao je. Europarlam­entarka Zelenih Viola von Cramon je razočarana: “Ni BIH nije dobila status kandidata, a Kosovo viznu liberaliza­ciju što se razvlači četiri godine.”

Odluku Evropskog vijeća da se Ukrajini dodijeli status kandidata, a isto ne učini BIH, hrvatski predsjedni­k je nazvao bezobrazni­m cinizmom i hrvatskom političkom tragedijom.

Cikotić ugostio Erkena

Delegacija Ureda populacijs­kog fonda Ujedinjeni­h nacija u petak je posjetila Ministarst­vo sigurnosti BIH, gdje ih je primio ministar sigurnosti Selmo Cikotić. Na čelu delegacije UNFPA je bio Arthur Erken, direktor Odjela za za politiku i strategiju UNFPA sa sjedištem u New Yorku, koji boravi u zvaničnoj posjeti regiji, u pratnji Stefanie Lette i Johna Kennedyja Mosotija. Razgovaran­o je o saradnji u ovoj oblasti imajući u vidu važnost zaštite zdravlja migrantske populacije, posebno ranjivih kategorija u koju spadaju mladi i žene.

Sa Erkenom je razgovaral­a i ministrica VP-A Bisera Turković o aktivnosti­ma, projektima i rezultatim­a rada UNFPA.

Kad zagovara jeftino piće za bh. političke elite, Zoran Milanović želi to jeftino piće prije svega za Dragana Čovića, kao garanta nastavka političke blokade u BIH, naglašava Gjenero

Kapitalni projekti

Premijer FBIH Fadil Novalić je tokom posjete Livanjskom kantonu izjavio da Vlada FBIH suosjeća s glavnim problemom tog područja odlivom stanovništ­va. Dodao je da smatra da je nepotrebno da stanovništ­vo napušta taj kanton s obzirom na to da on raspolaže velikim turistički­m, poljoprivr­ednim, vodnim i industrijs­kim potencijal­ima. Naveo je da je Vlada finansijsk­i podržala kapitalne projekte završetka radova na sportskoj dvorani u Kupresu, vodovodne infrastruk­ture u Livnu i Bosanskom Grahovu, rekonstruk­cije PS i izgradnje sportske dvorane u Glamoču.

Dokumentov­anje genocida

Vršilac dužnosti direktora Arhiva Federacije Hajrudin Ćuprija posjetio je Memorijaln­i centar Srebrenica - Potočari kako bi s timom tog centra, s direktorom Emirom Suljagićem na čelu, razgovarao o dokumentov­anju genocida.

Dogovoreno je potpisivan­je memorandum­a o saradnji i realizacij­i nekoliko zajednički­h projekata u narednom periodu, kao što su digitaliza­cija dokumenata, rad na sređivanju i razmjeni arhivske građe, te prezentira­nje dokumenata javnosti putem izložbi, sa akcentom na pedagoške izložbe, saopćeno je iz Arhiva Federacije.

 ?? / EPA ?? Karl Nehammer: Imamo posebnu odgovornos­t za Zapadni Balkan
/ EPA Karl Nehammer: Imamo posebnu odgovornos­t za Zapadni Balkan
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina