Oslobodjenje

Splićani biraju gradonačel­nika Prema najnovijim anketama, najviše građana bi ponovno podržalo dosadašnje­g gradonačel­nika Ivicu Puljka

- Piše: JADRANKA DIZDAR, ZAGREB

U nedjelju se održavaju prijevreme­ni lokalni izbori u Splitu. Birači najvećeg grada Dalmacije i drugog po veličini grada Hrvatske biraju gradonačel­nika i dva zamjenika gradonačel­nika, te članove Gradskog vijeća Splita.

Split ima 161.312 stanovnika. Na lokalnim izborima 2021. u biračkom popisu bilo je registrira­no 148.365 birača. Za Gradsko vijeće potvrđeno je 11 kandidacij­skih lista sa po 31 kandidatom. Prilična gužva. Ovo znači da se za 35 vijećnički­h mjesta, koliko ih ima u splitskom Gradskom vijeću, kandidiral­a 341 Splićanka i Splićanin.

Stari torcidaši

Za vijećničke fotelje nadmeću se liste stranke Centar, koalicija Domovinski pokret i partneri, koalicija Hrvatske demokratsk­e zajednice i Hrvatske seljačke stranke. Stranka Most na izbore izlazi samostalno, kao i stranka Pametno za Split i Dalmaciju, dok je Socijaldem­okratska partija Hrvatske (SDP) u koaliciji s Hrvatskom strankom umirovljen­ika itd. Jedina kandidacij­ska lista koja u svom nazivu uključuje i ime nositelja jest lista Željko Kerum - Hrvatska građanska stranka.

I za gradonačel­ničku poziciju vlada gužva. Na mjesto splitskog gradonačel­nika pikira ukupno devet kandidata. Zoran Đogaš (1976), HDZ, HSS, Ante Franić (1982), Nezavisna lista, Željko Kerum (1960), HGS, Josip Markotić (1977) Most, Davor Matijević (1985) SDP, HSU, Ivica Puljak (1969) Centar, Kristina Vidan (1970) Pametno za Split i Dalmaciju, Tamara Visković (1966) Možemo! te Aris Zolde, Domovinski pokret i partneri. Svi su uvjereni u pobjedu.

Prema najnovijim anketama, najviše Splićana bi ponovno podržalo dosadašnje­g gradonačel­nika Puljka, za kojeg bi glasalo 35,3 posto anketirani­h, drugi izbor je HDZ-OV kandidat Zoran Đogaš, koji ima podršku 23,70 posto anketirani­h, dok također bivšeg gradonačel­nika Splita Željka Keruma i

U fotelji gradonačel­nika Splita u posljednji­h tridesetak godina izmijenjal­o se 11 gradonačel­nika iz sedam stranaka

dalje preferira 9,4 posto ispitanika. Za liječnika Đogaša, koji na izbore izlazi kao nestranačk­a osoba, tvrdi se da je prvi put u povijesti HDZ-OV nositelj liste koji nije čak ni član ove stranke. Međutim, i za Puljka i za Đogaša navodi se da su old skul Torcida, a to u Splitu jako puno znači. Ono što je upadljivo u gotovo svim anketama, to je veliki broj neodlučnih birača.

U gore spomenutoj čak 12,9 posto anketirani­hizjasnilo­sedaneznak­ome bidalisvoj­epovjerenj­e.kampanjaje­za Splićanebi­laneinvent­ivnaidosad­na,a za mnoge druge šokantna i prljava, uključujuć­i

 ?? ?? Puljak na izbore ide ponovno s Ivoševićem
Puljak na izbore ide ponovno s Ivoševićem

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina