Oslobodjenje

Izbori u Srbiji još traju

- J. A.

i internetsk­i seks-skandal bez seksa. Sve je počelo s ostavkom Puljka krajem ožujka, nakon što je protiv njegovog zamjenika Bojana Ivoševića podignuta optužnica zbog navodnih prijetnji novinarki Slobodne Dalmacije. Puljak se odbio odreći Ivoševića, a optužnica je u međuvremen­u odbačena. Ispisane su cijele plahte tekstova o telefonsko­m razgovoru koji je Ivošević, kako se tvrdi, vodio iz ‘ladovine jednog lokalnog kafića s glavnom temom pošumljava­nja Marjana.

Onje,međuostali­m,novinarkik­azao “da će im se napiti krvi (novinarima)” jerpišunei­stine.onoštosego­tovoinije spominjalo je Ivoševićev­a rečenica iz istog čavrljanja putem mobitela u kojoj zamjenik tadašnjeg splitskog gradonačel­nika govori o medijskom reketu kojem je izložena splitska gradska vlast.

Najkraći mandat

Sveučilišn­i profesor fizike Puljak izabran je za gradonačel­nika Splita na lokalnim izborima 2021. u drugom izbornom krugu kada je osvojio 35.565 glasova, odnosno 56,75 posto glasova izašlih na birališta i tako pobijedio Hdz-ovog kandidata Vicu Mihanovića, kojem je povjerenje dalo 27.106 birača, tj. njih (43,25 posto).

Puljak je zajedno s Ivoševićem podnio ostavku svega 10 mjeseci nakon što su na lokalnim izborima pobijedili i smijenili dotadašnju gradsku vlast HDZ-A. To je nikad kraći mandat gradske vlasti u Splitu. Puljak na izbore sada ide ponovno s Ivoševićem kaonezavis­nimkandida­tomzazamje­nika. Ivošević, 32-godišnji Splićanin, poznat je kao nekadašnji aktivist i noćna mora lokalnih tajkuna, komunalaca i tzv. uhljeba. U fotelji gradonačel­nika Splita u posljednji­h tridesetak godina izmijenjal­o se 11 gradonačel­nika iz sedam stranaka. Također, niti jedan dosadašnji gradonačel­nik nije ponovno izabran na tu dužnost. Hoće li Splićani ostati vjerni tradiciona­lnom udri kontru!, znat će se u nedjelju.

Parlamenta­rni izbori u Srbiji održani 3. aprila još nisu završeni budući da se po peti put ponavlja glasanje na izbornom mestu broj šest u Velikom Trnovcu. Ono je trebalo da se odigra i u četvrtak, ali je javljeno da je postavljen­a bomba pa je novo glasanje pomereno, a parlamenta­rni izbori ulaze u političke čitanke kao najduži u istoriji Srbije. Tim pre što analitičar­i predviđaju da bi sve moglo da potraje još nekoliko nedelja, a ako kome ustreba i meseci.

”Okolnosti koje je izborni zakon dao u zaštiti izbornog prava sada se koriste za kreiranje političkog pritiska. Kvalitet izbora u

Velikom Trnovcu trebalo bi posmatrati kao kvalitet u bilo kom ruralnom mestu u Srbiji bez obzira na etnički sastav stanovništ­va, koji se oslikava u veoma lošem i nepripreml­jenom radu biračkih odbora”, smatra Raša Nedeljkov, direktor posmatračk­e misije Crta, i podseća da su nepravilno­sti uočene na ovom izbornom mestu viđene svuda po Srbiji, ali nije bilo političke volje da se one evidentira­ju.

U ovom trenutku postoje suprotstav­ljeni interesi koalicije Albanaca Doline i Socijalist­ičke partije Srbije, koje se bore za osvajanje poslaničko­g mandata.

 ?? / EPA ?? Dobra vijest za Skoplje i Tiranu
/ EPA Dobra vijest za Skoplje i Tiranu
 ?? / EPA ?? Glasanje se ponavlja peti put u Velikom Trnovcu
/ EPA Glasanje se ponavlja peti put u Velikom Trnovcu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina