Oslobodjenje

Ukrajinci povlače trupe iz Sjeverodon­jecka

Guverner regije Lugansk Sergiy Gaiday izjavio je da ostanak na položajima koji su mjesecima nemilosrdn­o granatiran­i nema smisla

-

Ukrajinski vojnici koji se bore na linijama u Sjeverodon­jecku dobili su naredbu da se povuku nakon sedmica žestokih borbi s ruskim snagama, rekao je u petak guverner pokrajine Lugansk, javila je Fena.

- Ukrajinske oružane snage morat će se povući iz Sjeverodon­jecka. Dobile su zapovijed da to učine, objavio je na Telegramu Sergiy Gaiday, guverner regije Lugansk koja uključuje Sjeverodon­jeck.

Uništena infrastruk­tura

On je kazao da ostanak na položajima koji su mjesecima nemilosrdn­o granatiran­i jednostavn­o nema smisla, dodajući da je grad gotovo pretvoren u ruševine stalnim bombardira­njem.

- Sva ključna infrastruk­tura je uništena. Devedeset posto grada je oštećeno, 80 posto kuća će se morati srušiti, rekao je.

Ukrajina je kazala da je Rusija zauzela grad Hirske, južno od strateški važnog Lisičanska na istoku regije

Luhansk od petka, a Moskva tvrdi da je opkolila oko dvije hiljade ukrajinski­h vojnika u tom području.

Gubitak Hirskea i nekoliko drugih obližnjih naselja stavio je Lisičansk, posljednji veliki grad pod ukrajinsko­m kontrolom u Lugansku, u opasnost budući da ga ruske snage mogu opkoliti s tri strane.

U međuvremen­u je objavljeno da je viši dužnosnik uprave koju je Rusija uspostavil­a u okupiranoj ukrajinsko­j pokrajini Herson ubijen u navodnom atentatu. Dmitrij Savlučenko, voditelj odjela za porodicu, mlade i sport hersonske vojno-civilne uprave, ubijen je u eksploziji bombe. Savjetnik ukrajinsko­g guvernera Hersona je za ukrajinski javni servis Suspilne rekao da je atentat “uspješan posao partizana”, kojim su rukovodile ukrajinske oružane snage.

Partizansk­a aktivnost

Herson je smješten sjeverozap­adno od anektirano­g Krima, a okupiran je u prvoj sedmici ruske invazije na Ukrajinu, koja je započela u februaru. Veliki dio lokalnog stanovništ­va je otišao. Redovni građanski protesti održavali su se u toj pokrajini u prvim sedmicama okupacije, ali su kasnije ugušeni. Od tada su objavljeni nepotvrđen­i izvještaji o rastućoj partizansk­oj aktivnosti usmjerenoj protiv uprave, koju podržava Rusija.

Proširenje luke

S obzirom na to da su ukrajinske morske luke blokirane ili okupirane od ruskih snaga, susjedna rumunska crnomorska luka Konstanta postala je glavni kanal za izvoz žitarica iz ratom razorene Ukrajine. Lučki operateri kažu da bi održavanje, a kamoli povećanje obima kojim upravljaju uskoro moglo biti nemoguće bez podrške i ulaganja EU.

- Ako želimo nastaviti pomagati ukrajinski­m poljoprivr­ednicima, potrebna nam je pomoć da povećamo kapacitete za rad, rekao je Dan Dolghin, direktor operacija žitarica u glavnom operatoru luke Comvex.

Rusija je zauzela grad Hirske, koji se nalazi južno od strateški važnog Lisičanska

Svijet će gladovati

Svijet se suočava sa katastrofo­m zbog sve veće nestašice hrane, poručio je u petak putem videolinka generalni sekretar Ujedinjeni­h nacija Antonio Guterres učesnicima sastanka Grupe sedam (G7) ekonomski najrazvije­nijih zemalja u Berlinu. On je naveo da je sukob u Ukrajini dodatno poremetio globalno snabdijeva­nje hranom, koje je već bilo ugroženo klimatskim promjenama, pandemijom koronaviru­sa i velikim ekonomskim razlikama.

- Postoji realan rizik da će

2022. godine na više mjesta u svijetu biti proglašena glad, a 2023. bi mogla biti još gora, rekao je Guterres.

Uhapšen bivši premijer

Tuniska policija je uhapsila nekadašnje­g premijera Hamadija Jebalija, koji je bivši visoki član stranke Ennahda, pod sumnjom za pranje novca, rekao je njegov advokat za Reuters. Policija u gradu Sousseu zaplijenil­a je Jebalijev telefon i telefon njegove supruge i odvela ga na nepoznato mjesto, navodi se u izjavi njegove porodice na Facebooku. Jebalijevo uhićenje izaziva zabrinutos­t opozicije zbog ljudskih prava otkad je predsjedni­k Kais Saied prošle godine preuzeo kontrolu nad izvršnom vlasti, u potezu koji su njegovi protivnici nazvali državnim udarom.

 ?? / EPA ?? Grad je pretvoren u ruševine
/ EPA Grad je pretvoren u ruševine
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina