Oslobodjenje

Američka pomoć stiže u pravi čas

Zelenski je zahvalio Bidenu na novom paketu vojne pomoći za Ukrajinu vrijednom 450 miliona dolara

-

Predsjedni­k Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio je američkom predsjedni­ku Joeu Bidenu i narodu Sjedinjeni­h Država na novom paketu vojne pomoći za Ukrajinu vrijednom 450 miliona dolara. Šef ukrajinske države objavio je ovo na Twitteru, prenosi Ukrinform.

- Ta pomoć, uključujuć­i sisteme Himars, sada je bitnija nego ikada. Ujedinjuju­ći naše napore, mi ćemo osloboditi ukrajinsku zemlju od ruskog agresora, piše Zelenski.

Bijela kuća je objavila dodatnih 450 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini kako bi se osigurala dostava još naoružanja i opreme Oružanim snagama Ukrajine, među kojima i Himars sistemi, municija i druga vojna oprema.

John Kirby, koordinato­r za komunikaci­je Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, rekao je da ova pomoć omogućava Ukrajini da zaštiti svoje obale i vodene kanale. On je kazao da je Biden najavio 13 paketa odbrambene pomoći Ukrajini od početka rata, a ukupna vrijednost pomoći dostigla je 6,1 milijardu dolara.

Biden je u izjavi 15. juna rekao da će Ukrajini pružiti još milijardu dolara pomoći za potrebe odbrane.

Prema procjenama Ujedinjeni­h nacija, više od 4.600 civila je ubijeno u Ukrajini od početka rata 24. februara. Oko 15 miliona ljudi bilo je prisiljeno da napusti svoje domove, uključujuć­i više od osam miliona onih koji su pobjegli u druge države, pokazuju podaci UN-A.

 ?? / EPA ?? Joe Biden ne štedi sredstva
/ EPA Joe Biden ne štedi sredstva

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina