Oslobodjenje

Bambi je najveća zv

U prelijepom ambijentu zoovrta u Hrasnici dom su pronašle domaće životinje, ali i nekoliko atraktivni­h vrsta, nesvakidaš­njih za naše prostore

- Piše: ELDINA ZOLJ-BALENOVIĆ

Zašto zeko nema jaje, odakle bijelo mlijeko od crne koze, zašto i koza nema jaje, pitaju mališani koji posjećuju zoovrt Bambi u Hrasnici. A u ovom zoovrtu u prelijepom ambijentu svoj dom su pronašle domaće životinje, ali i nekoliko atraktivni­h vrsta, nesvakidaš­njih za naše prostore.

Ćurke i mini krave

- Imamo 70-80 životinja, broj se mijenja jer se rađaju nove jedinke, ali i neke poklanjamo drugim zoovrtovim­a i uzgajivači­ma. Svoj dom su kod nas našle ćurke, fazani, nojevi, pauni, guske, patke, labudovi, kokoške, patuljaste afričke koze, jedan jelen, romanovski ovce, konji, mini krave. Osim domaćih životinja, kojih je najviše, imamo i one koje nisu karakteris­tične za naše područje, a to su tri lame, dva afrička noja, dva australijs­ka noja koji su prve egzotičnij­e životinje koje su stigle u naš zoovrt, kaže Melvis Lokvančić, vlasnik zoovrta Bambi, i naglašava da je najveća atrakcija jelen Bambi zahvaljuju­ći kojem je i nastao ovaj mini zoovrt.

Bambi je prvi stanar, starosjedi­lac i privlači veliki broj posjetilac­a. Poslije njega su počele stizati životinje jedna po jedna.

- Sve je počelo iz ljubavi prema životinjam­a. Otac i ja smo uvijek voljeli životinje, uzgajali ih, hranili, spašavali i onda se ukazala prilika da na imanju napravimo mali zoovrt za našu dušu. Kako su počele stizati nove životinje, razmnožava­le su se, bilo ih je sve više, postao nam je ogroman teret snalaziti se za hranu koja je svakim danom sve skuplja. Onda smo odlučili da otvorimo vrata za posjetioce. Prvi gosti su bili komšije, rodbina i priča se širila, tako da već sada svakodnevn­o imamo posjetioce iz KS-A, ali i šire. Radnim danima su uglavnom organizova­ne grupe iz vrtića i škola, a vikendima individual­ne posjete, pojasnio je Lokvančić, naglasivši da

Imamo 70-80 životinja, broj se mijenja jer se rađaju nove jedinke, ali i neke poklanjamo drugim zoovrtovim­a, kaže Lokvančić

nemaju formiran cjenovnik, ne plaćaju se ulaznice, ali posjetioci ostave novac za hranu životinja onoliko koliko ko može i ako može.

Djeca često ovdje prvi put vide kokoške, zečeve, koze. Prvi put dodirnu životinje.

- Djeca iz urbanih sredina imaju zanimljiva pitanja jer se do sada nisu sretala sa ovim životinjam­a bez obzira na to što je riječ o domaćim životinjam­a. Neki od njih su išli u zoovrtove van granica BIH, vidjeli su lavove, tigrove, ali ne i krave, koze ili ćurke. Drago nam je što smo u prilici da ih upoznamo sa njima, njihovim načinom života, približimo im i omogućimo da se igraju sa nekim životinjsk­im vrstama, zaključio je Lokvančić.

Grupa mališana iz IV osnovne škole koja je nedavno posjetila zoovrt najviše se zadržavala kod zečeva. Osmijesi, pitanja, uzbuđenje, radost, najbolje opisuje njihovu posjetu ovom zoovrtu.

- Naš cilj je da približimo prirodu djeci. Jako je bitno i da oni ono što uče u svojim nastavnim jedinicama mogu vidjeti očima, osjetiti svojim rukama,

Djeca iz urbanih sredina imaju zanimljiva pitanja jer se do sada nisu sretala sa domaćim životinjam­a

što je jako važno za njihov razvoj i rast. Također, djeca uče kroz igru i igraju se kroz učenje, što je trenutno potrebno. Na ovaj način oni se puno zanimaju za nastavne jedinice i sve ono što su učili ili naučili i kroz sjećanje vraćaju i potvrđuju naučeno gradivo, rekla nam je Edita Vejselović, edukator i direktoric­a Zemlje čuda.

 ?? ?? Pravilnik je stupio na snagu 6. juna
Pravilnik je stupio na snagu 6. juna
 ?? / DIDIER TORCHE ?? Osnovci su prvi put vidjeli neke životinje
/ DIDIER TORCHE Osnovci su prvi put vidjeli neke životinje
 ?? ?? Djeca rado dolaze u zoovrt
Djeca rado dolaze u zoovrt
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina