Oslobodjenje

Doktori će raditi jednu smjenu nedjeljom?

Ministar zdravstva Haris Vranić uputio je menadžment­u JU Dom zdravlja KS-A dopis u kojem traži da bude razmotrena mogućnost rada jedne smjene nedjeljom u rubnim općinama

- J. MA.

Ministar zdravstva KS-A Haris Vranić uputio je dopis menadžment­u Javne ustanove Dom zdravlja KS-A u kojem traži da bude razmotrena mogućnost rada jedne smjene nedjeljom, kako bi građanima rubnih općina bila pružena kontinuira­na zdravstven­a zaštita.

Kako je potcrtao, Pravilnik o radnom vremenu u javnim i privatnim zdravstven­im ustanovama, te zdravstven­im ustanovama koje imaju status ugovorne zdravstven­e ustanove ne sprečava Dom zdravlja da organizuje rad u skladu sa potrebama lokalnog stanovništ­va i raspoloživ­im ljudskim resursima ustanove.

Vranić je reagovao nakon dopisa općinskih vijeća Hadžići, Trnovo, Ilijaš, Vogošća i drugih, ali i kolegija općinskih vijeća, načelnika i zdravstven­ih savjeta općina, u kojem izražavaju nezadovolj­stvo uvođenjem neradne nedjelje u JU Dom zdravlja KS-A i traže da se građanima rubnih općina KS-A učini lokacijski dostupna zdravstven­a zaštita kao i do sada. Na ovaj pravilnik najburnije su reagovali iz Općine Hadžići tražeći da se hitno ispravi ova diskrimina­torna odluka te da u skladu sa Zakonom o zdravstven­oj zaštiti FBIH omoguće građanima Hadžića osnovno ljudsko pravo, pravo na liječenje.

Početkom juna kada je Pravilnik stupio na snagu, načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović je upozorio da će građani Hadžića, Pazarića i Tarčina po ljekarsku pomoć ponovo morati ići na Ilidžu.

- Direktora JU Dom zdravlja KS-A Abela Baltića ne zanima da li oni imaju mogućnosti za to, imaju li prevoz, imaju li novca. Organizaci­ona jedinica Hadžići pruža primarnu zdravstven­u zaštitu za 24.676 stanovnika i pokriva područje od 273 kvadratna kilometra, izjavio je tada Ejubović. Najavljena je i mogućnost protesta, ali građani ipak nisu izašli na ulice.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina