Oslobodjenje

Mešić i Vražalica su ponos BIH

Polaganjem cvijeća obilježena je 29. godišnjica pogibije patriota

-

Na mezarju u Buča Potoku u petak je obilježena 29. godišnjica pogibije dvojice patriota i heroja odbrambeno­oslobodila­čkog rata, boraca Druge viteške motorizova­ne brigade Muzafera Mešića i Derviša Vražalice. Predstavni­ci Općine Novi Grad, sa članovima porodica rahmetli Mešića i Vražalice, njihovim saborcima, te predstavni­cima boračkih udruženja, obilježili su tužnu godišnjicu.

Delegacije su obišle mezarje u Buča Potoku i položile cvijeće na spomen-obilježje kod škole u tom naselju, gdje su se učenjem

Fatihe prisjetili Muzafera i Derviša, koji su 24. juna 1993. poginuli prilikom utvrđivanj­a linije odbrane na Mijatovića kosi. Kobnog dana Muzafer i Derviš krenuli su u izviđanje kako bi se linije odbrane pomjerile naprijed i stekli bolji uslovi za odbranu Mijatovića kose od agresorski­h snaga. Sa njima je bilo još nekoliko boraca. Međutim, stradali su između naše i neprijatel­jske linije. Neprijatel­ji su ih nakon nekog vremena razmijenil­i.

Muzafer Mešić bio je komandant bataljona 2. viteške brigade, a Derviš Vražalica komandir čete prvog bataljona 2. viteške brigade. To su bili neumorni borci, koji su u svakom trenutku bili spremni za akciju i nisu odustajali ni u jednom momentu. Ne treba dozvoliti da padnu u zaborav ti hrabri sinovi Armije RBIH koji su dali živote, kako bismo mi uživali u slobodi koju imamo, poručeno je sa skupa.

Poginuli su prilikom utvrđivanj­a linije odbrane na Mijatovića kosi

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina