Oslobodjenje

OBJAVLJUJB OGLAS

-

dostava tužbe na odgovor

Tužitelje je 26.4.2021. godine podnio tužbu protiv tuženog, radi duga, te je predložio da sud obaveže tuženog Hodžić Izedina, iz Tuzle, ul. Krojčica 164, da na ie duga po računima za električnu energiju isplati iznos od 740,76 KM sa zakonskom zatezno kamatom i to: isplate, na iznos od 439,56 KM počev od 8.6.2020. godine pa do dana isplate, na iznos od 150,19 KM počev od 7.4.2020. godine pa do dana isplate, na iznos od 74,14 KM počev od 7.7.2020. godine pa do dana isplate, na iznos 26,31 KM počev od 10.8.2020. godine pa do dana isplate, na iznos od 50,56 KM počev od 9.9.2020. godine pa do dana

kao i da mu naknadi odmjerene troškove sudskog postupka (taksa na tužbu i presudu u visini koju sud odredi), sve u roku od 15 dana računajući od prvog narednog dana nakon prijema presude, pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

Ovim putem tuženom se dostavlja tužba na odgovor shodno odredbi član 69. ZPP FBIH. Tuženi je dužan najkasnije u roku od 30 dana dostaviti sudu pismeni odgovor na tužbu, u tri istovjetna primjerka. (član. 70. stav 1. i član. 334. stav 5. ZPP-A).

Odgovor na tužbu mora biti razumljiv i sadržavati: oznaku suda, ime i prezime, odnosno naziv pravne osobe, prebivališ­te ili boravište, odnosno sjedište stranaka, njihovih zakonskih zastupnika i punomoćnik­a, ako ih imaju, predmet spora, sadržaj izjave i potpis podnositel­ja. (član 334. ZPP-A).

U odgovoru na tužbu tuženi će istaći moguće procesne prigovore i izjasniti se dali priznaje ili osporava tužbeni zahtjev. (član 71. stav 1. ZPP-A)

Ako tuženi osporava tužbeni zahtjev, odgovor na tužbu mora sadržavati i razloge iz kojih se tužbeni zahtjev osporava, činjenice na kojima tuženi zasniva svoje navode, dokazi kojima se utvrđuju te činjenice, te pravni osnov za navode tuženog. (član 71. stav 2. član 71. stav 1. ZPP-A)

Tuženi može u odgovoru na tužbu, a najkasnije na pripremnom ročištu podnijeti protivtužb­u. (člana 74. stav 1. ZPP-A).

Ukoliko tuženi, kojem je uredno dostavljen­a tužba u kojoj je tužitelj predložio donošenje presude zbog propuštanj­a, ne dostavi pismeni odgovor na tužbu u zakonskom roku, sud će donijeti presudu kojom se usvaja tužbeni zahtjev (presuda zbog propuštanj­a), osim ako je tužbeni zahtjev očigledno neosnovan. (član 182. stav 1. ZPP-A).

Odgovor na tužbu sa prilozima se predaje sudu u tri primjerka, pozivom na broj predmeta.

Obavještav­a se tuženi da se dostava pismena smatra obavljenom protekom roka od 15 dana od dana objavljiva­nja ovog pismena u dnevnim novinama FBIH i na oglasnoj ploči suda, te isti obavještav­a da priloge dostavljen­e uz tužbu može preuzeti u zgradi suda.

Stručni saradnik Dženita Mehidić

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina