Oslobodjenje

Coen i Mcdormand

Dubrovački filmski festival, koji je ustvari mjesto druženja i razmjene kreativnih ideja, otvorio je svoje drugo izdanje u raskošnom mediterans­kom ambijentu

- Piše: NISAD SELIMOVIĆ

Otvoreno je drugo izdanje Ponta Lopud Festivala, svojevrsno­g spinoffa SFF-A, koji su zajednički osnovali Mirsad Putivatra i Tilda Grossel Bogdanović. Nakon Pawela Pawlikowsk­og, koji je bio glavna zvijezda prošle godine, sada je na atraktivnu dubrovačku lokaciju stigao oskarovac Joel Coen, koji je na konferenci­ji za medije predstavlj­ajući svoj masterclas­s govorio o svojoj pedagoškoj strategiji:

Vizualizac­ija je najbitnija

sve što mogu učiniti, bio je skroman Coen.

Inspiracij­u za svoje filmove braća Coen već godinama nalaze u različitim izvorima i njihove prče su često vrlo neobične. Ta inspiracij­a stiže od filmova, književnos­ti i slikarstva.

- Meni i mom bratu teško je napisati scenu ako je ne možemo prvo vizualizir­ati, zamisliti u svojoj glavi, čak i ako se radi o dijaloškoj i teškoj sceni, ili pak vizualno vrlo jednostavn­oj. Stalno razmišljam o tome, jer i gledatelji razmišljaj­u ne samo o tome kako scena izgleda već i gdje se uklapa u nešto što su prethodno vidjeli ili što će tek vidjeti te koji su prelazi, objasnio je Coen proces kreiranja jednog vlastitog filmskog djela.

Inače, Ponta Lopud jeste kreiran uglavnom zbog masterclas­sova. To je i bila želja vodilja osnivača, koji žele razvijati Lopud kao jedan potpuno novi festivalsk­i projekt - kreativni hub bez natjecatel­jskog dijela, koji će uvijek ostati prepoznatl­jiv kao takav.

- Kažu da svaka kriza donosi i nove izazove, tako je i Covid pandemija donijela velike promjene i

Osim “Farga”, prikazan je film “Zemlja nomada”, a na Ponta Lopud je stigla i glavna glumica ovog filma Frances Mcdormand

 ?? ?? Atraktivna lokacija
Atraktivna lokacija
 ?? ?? Individual­ni i zajednički pristup
Individual­ni i zajednički pristup

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina