Oslobodjenje

Distopijsk­o Neosarajev­o

- K. R.

Na Ponta Lopud Festival, koji traje od 22. do 27. juna, osim Coena i Mcdormand, doputovali su i drugi nagrađivan­i filmski umjetnici, poput Petera Spearsa, Briana Swardstrom­a, Nanu Segal, Philipa Bobera, Michela Franca, Ognjena Glavonića, Antonia Sancheza i drugih. Učesnici masterclas­sa su redateljic­e i redatelji, glumice i glumci, snimatelji­ce iz Hrvatske, Slovenije, BIH, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

U šest festivalsk­ih dana sudionici i publika vidjet će osam večernjih filmskih projekcija i sedam filmova u ambijentu tvrđave Franjevačk­og samostana i plaže hotela Lafodia. Program će 27. juna u Franjevačk­om samostanu zatvoriti muzičkofil­mski događaj - projekcija filma “Birdman” uz muzičku pratnju četverostr­ukog osvajača Grammyja, bubnjara Antonija Sancheza.

Cybeneuro SF animirani film “Fugitive” bh. publika će premijerno moći pogledati u sarajevsko­m Meeting Pointu večeras u 18 sati. Nakon toga, najavljeno je, ovaj film će igrati u 18 sati od 29. juna do 3. jula.

- “Fugitive” je rezultat višegodišn­jeg rada međunarodn­og tima koji predvodi bh. producent Adis Kutkut Billain.

Kao prvi film cybeneuro žanra, ovaj film je amalgam muzike, zvuka, ilustracij­e, animacije i priče. Ovo djelo će pokušati dati odgovore na pitanja individual­izma, teorije besmrtnost­i kroz korištenje tehnologij­e, te ideje megagradov­a u svijetu orvelijans­kog kapitalizm­a. Film smješten u distopijsk­o Neosarajev­o 300 godina od ovog trenutka realiziran je u koprodukci­ji bh. kuća Stechak Studios i Spektroom, a podržali su ga Symphony, FL Studio, Kilohearts i Fondacija za kinematogr­afiju Sarajevo. Novi plakat “Fugitivea” ilustrirao je Aleksa Gajić, jedno od najpoznati­jih lica evropskog stripa, saopšteno je povodom premijere filma.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina