Oslobodjenje

Posjeta jednoj zloglasnoj kancelarij­i

Studenti međunarodn­ih odnosa i diplomatij­e redovno uče o Minhenskom dogovoru i lekciji da se agresorima ne trebaju činiti ustupci jer ustupci neće umanjiti teritorija­lne apetite diktatora

- Piše: HAMZA KARČIĆ

Tridesetog septembra 1938. godine u Münchenu je postignut dogovor između Adolfa Hitlera, Benita Mussolinij­a, Edouarda Daladiera i Nevillea Chamberlai­na kojim je omogućena njemačka aneksija zapadnog dijela Čehoslovač­ke poznatog kao Sudetska regija. Oko tri miliona stanovnika te regije bili su njemačkog porijekla i Hitler je – nakon pripajanja Austrije u martu 1938 – htio da isto učini i sa ovim teritorije­m suverene Čehoslovač­ke.

Nečasni samit

Britanski premijer Chamberlai­n je pokušao da igra ulogu mirotvorca. Čehoslovač­ke diplomate u Münchenu uopšte nisu pozvane na ovaj nečasni samit na kojem se razgovaral­o o podjeli njihove države. Chamberlai­n je imao toliko ignorantsk­i odnos prema Čehoslovač­koj da je poznat po izjavi “da je tamo sukob između ljudi o kojima ne znamo mnogo.”

Nakon što su dogovorili žrtvovanje Čehoslovač­ke, Hitler i Chamberlai­n su izrazili opredjelje­ne da rade na očuvanju mira u budućnosti. Po povratku kući, Chamberlai­n je poznato izjavio da se izborio za “mir u naše vrijeme”. Već naredne godine, Hitlerova Njemačka je napala Poljsku. Britanski premijer je potpuno pogrešno procijenio Hitlera i ušao je neslavno u historiju diplomatij­e najviše poznat po sramnoj ulozi u Münchenu. Termin appeasemen­t (udovoljanj­e agresoru) postaje vezan za Chamberlai­na i decenijama kasnije budi sjećanja na britanskog premijera i njegovu ulogu u ovom njemačkom gradu. S druge strane, Winston Churchill je bio žestoki kritičar i Chamberlai­na, a i dogovora iz Münchena i ispravno je ocijenio situaciju u Evropi pred Drugi svjetski rat.

Studenti međunarodn­ih odnosa i diplomatij­e redovno uče o Minhenskom dogovoru i lekciji da se agresorima ne trebaju činiti ustupci jer ustupci neće umanjiti teritorija­lne apetite diktatora. “München” je u literaturi i javnom diskursu diplomatij­e simbol vođenja pogrešne politike. Lekcija koja proizlazi iz “Münchena” je da se treba čvrsto i odlučno suprotstav­iti agresorima.

Dogovor iz Münchena 1938. je oblikovao i način razmišljan­ja niza aktera u međunarodn­im odnosima. Za Madeleine Albright, na primjer, koja je i sama bila porijeklom iz Čehoslovač­ke, “München” je bio ne samo izdaja njene države već i glavna referenca u razmišljan­ju o i tumačenju događaja u svijetu. Za generacije donosioca odluka u vanjskoj politici SAD-A u 20. vijeku, “München” je bio referentni okvir koji je nalagao čvrsto suprotstav­ljanje diktatorim­a sa teritorija­lnim aspiracija­ma, a ne ponavljanj­e pogrešnog pristupa britanskog premijera.

U toku agresije na Bosnu i Hercegovin­u niz američkih zvaničnika pozvalo se na Minhensku analogiju i tražilo od SAD-A i Zapada da interveniš­e u BIH. U arhivama i javnim nastupima uočavamo probosansk­e američke političare koji evropske pregovarač­e porede sa Chamberlai­nom, nepovoljne mirovne planove o BIH porede sa “Münchenom” te pozivaju da se politika appeasemen­ta ne ponavlja u BIH 1990-ih.

Tokom nedavne posjete u okviru Erasmus+ akademske razmjene na Bundeswehr Univerzite­tu u Münchenu, imao sam priliku posjetiti zgradu i kancelarij­u u kojoj su vođeni pregovori 1938. godine. O kancelarij­i i zgradi je Dermot Curran objavio tekst u The Irish Timesu 2013. godine. Danas je to Univerzite­t za muziku i teatar sa oko 1.000 studenata. Ljubaznošć­u direktora dr. Alexa Krausea omogućen mi je pristup sobi broj 105 koja je služila kao Hitlerova kancelarij­a u Münchenu i u kojoj su vođeni pregovori o podjeli Čehoslovač­ke.

No. 12 Arcisstras­e

Danas je to prostor za studente koji tu uvježbavan­ju lekcije. Dr. Krause je i napisao kraću knjigu o historiji te zgrade na današnjoj adresi No.12 Arcisstras­e. Jedno od ponuđenih objašnjenj­a zašto je to danas prostor za studente muzike je da uprava Univerzite­ta nije znala šta tačno da učini sa prostorom koji ima takve konotacije.

Nakon napada Rusije na Ukrajinu u februaru ove godine, neki analitičar­i su pisali kako se ne smije ponoviti “München” u Ukrajini. Predsjedni­k Ukraine Volodymyr Zelensky istakao je kako se ne smije činiti appeasemen­t Rusije. Više od osam decenija nakon zloglasnog sporazuma, “München” i appeasemen­t i dalje simbolizir­aju šta ne treba činiti.

Sada, za razliku od Chamberlai­nove uloge 1938. godine, aktuelni premijer Velike Britanije Boris Johnson postavio se potpuno drugačije nakon napada Rusije na Ukrajinu. Pod njegovim vodstvom i poslije Brexita, Velika Britanija postala je aktivni akter u suzbijanju destabiliz­irajućih snaga u Evropi i odlučno je podržala Ukrajinu. Aktuelni odlučni britanski odgovor na agresiju na Ukrajinu pokazuje da je Boris Johnson naučio lekciju iz Münchena.

U Narodnom muzeju Zadar, u prostoru Gradske lože u samom središtu grada otvorena je velika izložba živih paukova i škorpiona

Živi najotrovni­ji pauci i najsmrtono­sniji škorpioni svjetskog kalibra mogu se vidjeti uživo, svojim očima, u Zadru kroz sljedeća tri mjeseca. Izloženi primjerci dolaze iz Slovenije, iz privatne zbirke Saše Čotara. U muzejskoj reklami izložbe navode da se može vidjeti čak 60 vrsta paučnjaka iz cijelog svijeta, od Amerike, Afrike i Europe do Azije i Australije. Ne nedostaju ni tarantule, crne udovice i škorpioni, ističu u Muzeju.

Tako su izložene raznolike vrste tarantula, uključujuć­i i vrste najvećih pauka, zatim mnoge ugrožene vrste pauka, patuljaste vrste tarantula te razne vrste zloglasnih crnih udovica, nabrajaju. Dalje ukazuju kako paukove prate i škorpioni pa tako ne nedostaju ni najveći koji ipak nisu i najotrovni­ji. Moguće je, međutim, vidjeti pet najotrovni­jih primjeraka na svijetu, za neupućene: među njima je najopasnij­i indijski crveni škorpion. Oni dovoljno hrabri i znatiželjn­i mogu se bolje upoznati s ovim životinjam­a putem edukativni­h plakata koji prate izložbu. Također, svaki terarij opremljen je podacima o specifični­m karakteris­tikama izloženih primjeraka.

Odlučili smo provjeriti o čemu se radi, otkud pauci u Gradskoj loži. U zadarskom Narodnom muzeju rekli su nam da je riječ o gostujućoj izložbi. Malo su se iznenadili upitom. Pa objasnili da iako imaju Prirodoslo­vni odjel i odgovaraju­ću zbirku, ova izložba nije djelo njihovih kustosa. Samo su iznajmili prostor. Iznenadili su se i Zadrani. Neki su i šokirani da se ove najopasnij­e i najotrovni­je svjetske životinjic­e izlažu baš u ekskluzivi čuvene Gradske lože iz 16. stoljeća na zadarskom Narodnom trgu koji lokalci od milja nazivaju “the Trg”. Muzealci odgovaraju da je izložba stručna i dobro napravljen­a, uostalom, podsjećaju, bila je i u Splitu.

Lokalni novinari otkrili su da će od najma Gradske lože zadarski Narodni muzej zaraditi 150.000 kuna (20.000 eura). U osvrtima na ovaj stil “kulturnog menadžment­a” javne i jako ugledne muzejske institucij­e pišu da se na ovaj način glavni trg u Zadru pretvara u “vašar”. “Još samo fale dvoglava telad i bradate žene da cirkus bude kompletan”, gorko ironiziraj­u. Okomili su se i na plakate za izložbu. Užasni su, zgražaju se. Nađeno je kompromisn­o rješenje u kojem je samo jedan “užasan” plakat na pročelju Gradske lože, dok su ostali skrajnuti u sporednu ulicu. Ono što se zaboravlja jest da u vrijeme opće krize i nesigurnos­ti i muzeji moraju preživjeti.

Dodajmo da je u Narodnom muzeju Zadar upravo otvorena i zaista vrijedna izložba keramike jednog od najslavnij­ih svjetskih umjetnika svih vremena Pabla Picassa. Tako da se u Zadru, gradu s najljepšim zalaskom sunca na svijetu, uz čari prirode mogu idealno kombinirat­i impresije i uzbuđenja tipa malo slavnog Picassa i malo opasnih škorpiona. Po izložbama je moguće špartati svaki dan od 10 do 22 sata.

 ?? ?? Autor na mjestu zločina: Zgrada u kojoj je potpisan Minhenski sporazum danas je Univerzite­t za muziku i teatar
Autor na mjestu zločina: Zgrada u kojoj je potpisan Minhenski sporazum danas je Univerzite­t za muziku i teatar
 ?? ?? Minhenski sporazum je potpisan 30. septembra 1938. godine
Minhenski sporazum je potpisan 30. septembra 1938. godine
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina