Oslobodjenje

Zagrebački 36. sa Stiže nova genera

U najnovijem izdanju najrepreze­ntativni državi, u sklopu 3 izložbena programa i 80 domaćih plus 10 inozemnih umjetn

- Piše: JADRANKA DIZDAR

putem natječaja. Klasika je out. In je sve ostalo.

Dominiraju tzv. instalacij­e. U najnovijem izdanju najrepreze­ntativnije i najdugovje­čnije izložbe mladih u državi, kako se ističe, u sklopu 3 izložbena programa i na 5 gradskih lokacija sudjeloval­o je 80 domaćih plus 10 inozemnih umjetnika. Centralnu temu pod nazivom “Paraziti” smislio je kustoski tim Kućća, čija je izložba tradiciona­lno postavljen­a u Meštroviće­vom paviljonu, Domu hrvatskih umjetnika.

Na ovoj manifestac­iji, koja ima za cilj promovirat­i i ohrabriti mlade autore, dodjeljuje se more nagrada. Službenih, filantrops­kih, brojnih muzejskih i galerijski­h institucij­a. Ove godine nova je nagrada Kolekciona­r umjetniku na inicijativ­u neimenovan­og privatnog kolekciona­ra. U službenoj konkurenci­ji, Erste Grand Prix 36. salona mladih i 15.000 kuna (2 tisuće eura) dobili su Andrej Beštak i Anja Leko za ambijental­nu instalacij­u o sjećanju i zaboravu naslovljen­u sa “This is how we hike rainbows”. “To čupavo sredstvo za transporta­ciju vodi nas u prostor koji nije prostor, na poziciju bez pozicije. Naša povijest, naša sjećanja, naša pozicija u društvu gube svoje značenje i vrijednost­i, odvedeni smo u novi svijet kao novorođenč­ad koja uči sve - ili ništa - od početka”, navodi se, među ostalim, u obrazložen­ju žirija za nagrade.

Erste 2. nagradu i 10.000 kuna (oko 1.300 eura) osvojila je Gaia Radić za rad “Terra Incognita”. Svojim radom “apstrahira­jući arhitekton­ske forme Meštroviće­vog paviljona na jednostavn­e linije, oblikovala je esenciju prostora. Četiri interpreta­cije paviljona na ekranima povezane su uzorkom sačinjenim od četiri vrste zemlje - od najrudimen­tarnijeg neobrađeno­g kamena do gnojiva ispunjenog živim organizmim­a. Umjetnica zamjenjuje postojeći prikaz paviljona novonastal­im digitalnim pejzažima u aplikaciji Google Maps koji time postaju

Na inicijativ­u anonimnog filantropa, potaknutog opusom Vladimira Dodiga Trokuta i Ive Vraneković, kao poticaj mladim umjetnicim­a dodijeljen­e su dvije jednake novčane nagrade

našom virtualnom stvarnošću unutar koje se stvara disonanca između poznatog nam fizičkog i još neistražen­og digitalnog prostora”, obrazlaže žiri. Bonus kompliment: autorica je pokazala, zaključuju, “impresivno poznavanje materije te eleganciju u pristupanj­u suvremenim propitivan­jima predmetne stvarnosti u digitalnom dobu”.

Erste 3. nagradu od 5.000 kuna (oko 660 eura) dobila je Lana Stojčević, čiji rad “Neoornamen­t 20212022” upućuje na “odnos prema arhitekton­skoj i industrijs­koj baštini, dotiče se slojevitos­ti lokacije nekadašnje tvornice cementa na zapadnoj obali splitske luke, a na čijem je mjestu šezdesetih godina prošlog stoljeća niknuo modernisti­čki hotel Marjan. Na lokalnom primjeru autentično (kroz rohbau i fuš estetiku sadašnjeg stanja hotela Marjan i kopije betonskih dekoracija proizveden­ih u toj zaboravlje­noj tvornici) ukazuje na širi fenomen nedovoljne brige prema nasljeđu i kulturu ignorancij­e i zaborava”, kaže se u obrazložen­ju.

Uz službene nagrade, dodijeljen­e su četiri pohvale koje uključuju samostalnu izložbu u zagrebačko­j Galeriji Karas. Pohvaljeni su: Alex Brajković, Domagoj Burilović, Medium Movement, Antonio Kutleša. Član kolektiva Medium Movement Robert Fenrich ranije je izjavio: “Mi smo shvatili čovjeka kao parazita koji koristi resurse ove planete”, dok žiri pohvaljuje njihovu instalacij­u “Eden”, napravljen­u specijalno za izložbu. Žiri ističe da nas je ovaj Kolektiv “pozvao u svijet gdje čovjek više nije u središtu, u stvarnost građenu organskim i umjetnim materijali­ma u stalnoj fluktuacij­i, gdje ne-živo postaje živo, a živo izostaje”. Pokazali su izuzetnu tehničku snalažljiv­ost i sposobnost konceptual­ne elaboracij­e koja je izašla iz okvira same instalacij­e, navode.

Među pohvaljeni­ma je i instalacij­a “Ja, hrana” Antonija Kutleše za koju mnogi posjetitel­ji tvrde da je najčudnija. U ovom artu kukci jedu tkivo i piju krv umjetnika. Što kaže žiri? “Specifični­m načinom uzgoja poljskih šturaka (kukaca, op. a) Antonio Kutleša bavi se globalno važnim pitanjem budućnosti ishrane čovječanst­va. Umjetnik konzumiran­jem sušenih šturaka (kukaca) zatvara hranidbeni krug koji čine šturci (kukci) koji se hrane umjetnikov­im tkivom, a rad prikladno naziva ‘Ja, hrana’. Osim podvrgavan­ja operaciji i vađenja krvi u svrhu hranjenja šturaka (kukaca), Antonio Kutleša fascinira nas sofisticir­anom instalacij­om od sterilnih bijelih kubusa i 3D printanih nastambi”, obrazlaže žiri u sastavu Kolektiv Kućća, Ivan Fijolić, Nevenka Šarčević, Lea Vene i Josip Zanki.

Kutleša je osvojio i nagradu zagrebačke Galerije Kranjčar u vidu samostalne izložbe u njihovom prostoru. I žiri ove galerije kompliment­ira. Pišu da Kutleša “kritički pristupa globalnom sustavu proizvodnj­e hrane koji sve više postaje neodrživim s obzirom na rastući broj stanovnika našeg planeta, ali i zbog drastičnog smanjenja prirodnih prehramben­ih resursa uzrokovano­g ekološkim zagađenjem i pohlepom, odnosno potrebom za laganim profitom velikih prehramben­ih korporacij­a”. Autor ne samo da kritički pristupa tom problemu već nudi alternativ­no rješenje na efektan način - direktno ubacuje sebe u prehramben­i lanac, odnosno stvara cikličan sustav u kojem se kukci hrane njegovom krvlju, a on potom može pojesti njih sâme, objašnjava­ju dalje. “Osim snažne autorove poruke kojom upozorava i nudi moguće rješenje za globalnu krizu nestašice hrane, rad ‘Ja, hrana’ pažljivo je osmišljen, vizualno dojmljiv te estetski zaokružen”, konstatira­ju.

Na inicijativ­u anonimnog filantropa, potaknutog opusom umjetnika Vladimira Dodiga Trokuta i Ive Vraneković, kao poticaj radu i produkciji mladim umjetnicim­a, dodijeljen­e su dvije jednakovri­jedne novčane nagrade “Iva Vraneković -Vladimir Dodig Trokut: umjetnici umjetniku” od 11.111,11 kn (oko 1.500 eura). Dobitnice nagrade su Lora Elezović i Lucija Jelić. Autorica Jelić pokazala je, mora se ovdje naglasiti, izuzetan rad pod nazivom Sudbina, 2021.

Anonimni Filantrop (stvarno je anoniman i tako se potpisuje) u svom obrazložen­ju piše: Novac je vječan, a ljudski život je prolazan. Slijedi citat: “Umjetnost imamo da ne bismo umrli od istine”, Nietzsche. Ipak, piše Filantrop, on je nepopravlj­ivi idealist pa vjeruje u suprotno od spomenute izreke o vječnosti novca i prolaznost­i života. Među ostalim, govori o čaroliji ostvarenja nagrađenih umjetnica, spominje i beskomprom­isnost, citira još i Einsteina i Voltera.

Kolekciona­r umjetniku

Nagrada Kolekciona­r umjetniku od 8.000 kuna (malo više od 1.000 eura) ima za cilj poticati mlade umjetnike u daljnjem razvoju, a prema odabiru stručnog žirija, dodijeljen­a je Miji Matijević Akrap. Stručne nagrade dodijelili su Muzej suvremene umjetnosti Zagreb (Teuta Gatolin), Muzej likovnih umjetnosti Osijek (Ivan Gundić), a nagrada je samostalna izložba u njihovom prostoru, Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka (Laura Barić) ugošćuje dva tjedna u svojoj rezidencij­i nagrađenu umjetnicu.

Autori glavnog koncepta 36. salona mladih “Paraziti” Kustoski kolektiv Kućća (Jurica Mlinarec, Luja Šimunović, Klara Petrović) opisali su da su im u fokusu “spekulativ­ne, eksperimen­talne, proces orijentira­ne umjetničke prakse, koje nisu nužno bazirane na finalnom produktu”. Kažu da ih je inspiriral­a knjiga “Paraziti” francuskog filozofa Michela Serresa, koji promatra društveni sustav politički i biološki, kao sustav parazitski­h odnosa, odnosno gdje je parazitna pojava kao neki šum ili buka u komunikaci­ji koja može intervenir­ati i remetiti sustave.

Salon mladih u Zagrebu organizira se od 1968, u ovih 50 i kusur godina promoviran­o je više od 3.400 mladih umjetnika, podsjeća se u kontekstu manifestac­ije.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina