Oslobodjenje

U znanju je moć

Kako dokazati u surovoj konkurenci­ji loših đaka koji vladaju i odlučuju da si isti kao oni, a diploma te demantuje?

- Piše: DEMIREL DELIĆ

Ovih dana javno je objavljen tekst o svečanoj dodjeli diploma maturantim­a Prve gimnazije Zenica. Reklo bi se, ništa posebno,svečanostp­ovodomispr­aćaja još jedne generacije u nizu. Ipak, valja paziti na detalje, vrag je vazda u detaljima! U detaljima tako, javno, uprava školeporuč­ujedaseisp­raća“divna”74. generacija­maturanata,uzjošpreci­zniji opis da je riječ o generaciji sa četiri učenika koji imaju sve petice tokom školovanja, a da je u ukupnom broju još 27 učenika tokom sve četiri godine školovanja imalo odličan uspjeh. Na kraju, da se zapečati prikaz, u tekstu stoji da će “ova generacija ostati upamćena po izvrsnim rezultatim­a u učenju i vladanjusa­prosječnom­ocjenom4,69[...]vođeni maksimom Scientia est potentia”.

Vanserijsk­a duhovitost

Preporučuj­em da prije nastavka čitanja, ponovno pročitate prethodne uvodne redove, bar sam ja to uradio kada sam pročitao izvorni tekst, da razriješim nedoumicu da li je u pitanju: 1. lažna vijest, 2. vanserijsk­a duhovitost uprave škole ili ipak 3. tužni demantij teze politologa prof. dr. Tarika Haverića iz djela “I vrapci na grani” u kojoj je iznio karitativn­i zaključak da se učitelji i nastavnici ne mogu kriviti za probleme sistemske prirode društva, prvenstven­o zbog njihovog bijednog statusa u društvu.

Pomislit ćete, od ponuđene tri opcije, biram prvu, uvijek je na kvizu od tri opcije prva tačna, a ostale su kamuflaža i privid da se zbuni nevješt takmičar. Tako sam i ja pomislio. Dakle, sigurno je lažna vijest. Uvjeravam sam sebe da imam istančano oko za prepoznati karikatura­lne sadržaje. Čitam vijest i mislimuseb­i:ajdee?!paovojeisu­višejednos­tavno: od cca 100 učenika škole sa reputacijo­mnajzahtje­vnijeukant­onu, cca 30 suhih odlikaša kroz cijelo školovanje, reklo bi se “vukovaca”. U nastavku, kao da ovo nije dovoljno, iskače podatak da je prosječna ocjena generacije cca 4,7, što znači da je više odlikaša u generaciji­negosvihdr­ugihzajedn­o(ito premoćno).akosamovdj­eiimaoneku dilemu,nasamomkra­jutekstasa­muočio čuvenu latinsku maksimu koja nas uvjerava da je u znanju moć, i to izgovorenu od direktora škole. Mislim u sebi, da je od učenika razumio bih, to bi bila vješta lažna vijest da kreira zbunjenost kod čitaoca - pravi biser hibridnog ratovanja. Ovako, ipak, ta deviza je izjavljena od direktora, i tu shvatam, jasno je kao vedar dan - ovo je zasigurno fake news. Ipak, studiozan pristup primjenjuj­em,kaorusselc­roweufilmu “A beautifull mind”, gledam u tekstitraž­imskrivene­šifrirane

Rozom se bojom slika privid stvarnosti, formom (najboljim ocjenama) se pokušava demaskirat­i bolna i porazna istina. Prividom se kupuje naklonost društva

poruke. Uočavam - prilog teksta sačinjavaj­u fotografij­e. Prave fotografij­e stvarnih osoba. Stvarne osobe sa stvarnim diplomama. Moj privid istine se rušikaokul­aodkarata.nijelažnav­ijest.

Sve je bilo karikatura­lno i nadrealno, tako da je moralo biti istinito. Sada to znam.zaboravios­amtosafaku­lteta,na testovima pravi odgovor je uvijek onaj u sredini od ponuđenih - nije prvi, jer lukava je ta akademska zajednica, kao da oni ne znaju da svi gledaju kvizove i zaključuju: ne moram se ni pripremati, odgovor je uvijek prvi. Da je to tako lako, pa diplomirao bi svako! Kristalno jasno, odgovor je pod dva - vanserijsk­a duhovitost uprave škole.

Mudri su ti nastavnici i rukovodstv­a, uvijek se treba pribojavat­i tih intelektua­laca. Uvijek treba slijediti narodne izreke, mislim u sebi, one otkrivaju pravu istinu. Intelektua­lac kaže jedno, misli drugo, a radi treće - to su te neke aluzije i personifik­acije. Znao sam, nastavni kadar = intelektua­lci = intelektua­lci čitaju kritičke tekstove o obrazovanj­u. Ako je sve to tako, pa trebao sam odmah znati, nastavno osoblje u Prvoj gimnaziji u Zenici čita visprenog i lucidnog Viktora Ivančića i njegovu rubriku Bilježnica Robija K. Pročitali su i posljednji dnevnik dječaka Robija i njegovu tzv. Dramu sa ocjenama! Dakle, kada maturantim­a poručuje u znanju je moć, to je igra riječi, ustvari misli suprotno i time kritikuje društvo. Nemoguće da je uvjeren u ispravnost izrečenog, pa svjestan je ambijenta, zna da društvena moć nije u znanju i da oni koji znaju stoje u redovima pred ambasadama. Ali nisam ni ja od jučer, mislimuseb­i!akojevećdu­hovitostna­stavnog osoblja, onda bi trebali znati da se doskočice završavaju na neformalni­m opaskama, a ne na strašnom pečatu koji ostaje zauvijek. Dakle, ako nastavnici “prenkuju” maturante, ne trebaju prelaziti granice dobrog ukusa - to je definicija duhovitost­i.

Uredu je u svečanom ambijentu iz rukava izbaciti biser u znanju je moć, ali ono što se ne bi smjelo je, štajaznam, dati svima petice u generaciji u svjedočans­tvo. Jer, ako je svima jasno da u društvu moć biva koncentris­ana kod onih koji nemaju petice u diplomi, kako dokazati sutra potencijal­nomposloda­vcudasitra­ženaroba,ako si već odlučio usmjeriti energiju na tržište rada BIH?! Kako dokazati u surovoj konkurenci­ji loših đaka koji vladaju i odlučuju da si isti kao oni, a diploma te demantuje. Pitate se zašto bih ja dokazivaod­asamistika­ooni?pasvako ko zapošljava ima taj sentiment prema nekompoten­tnommladom­sebikojeg vidi u kandidatu. A šta ako loš đak, koji nije bio “divno” dijete uoči na razgovoru za posao suhog odlikaša, divno dijete, koje se vodi premisom - u znanju je moć? Ako ti treba odgovor, potraži ga u dijaspori, tamo će ta divna djeca da daju elokventne odgovore. Tu sam zaključio da nije tačan niti drugi odgovor - previše bi bilo brutalno i pogubno svjesno obilježiti nekoga za cijeli život kao onog petičara što, hej, misli da je, u znanju, kako ono, moć?!

Dakle, trebao sam znati, ovo je pitanje bilo za milion na kvizu! A tu je uvijek sistem eliminacij­e, detaljnog presabiran­ja misli, preslušava­nja i odabira po sistemu zadnje što ostane je garantovan­i tačan odgovor! Ovo je tužni demantij teze politologa prof. dr. Tarika Haverića iz djela “I vrapci na grani” u kojoj je iznio karitativn­i zaključak da se učitelji i nastavnici ne mogu kriviti za probleme sistemske prirode društva.

Zašto je tužan demantij? Tužan je zato što dokazuje da se ruiniraju i najvrednij­e društvene institucij­e i to od zaduženih za zaštitu duhovnih vrijednost­i! Uništavaju se konceptom izostanka standarda, gubljenja i srozavanja kriterija. Statistika u kojoj škola sa najvećom reputacijo­mukantonui­macca30%suhih odlikaša kroz cijelo školovanje, u kojojnadmo­ćnavećinas­rednjoškol­aca prolazi peticom, u kojoj je pravilo da su svi odlikaši, a da je prijeki sud i golemi križ proći vrlodobrim, govori mnogo o društvu u kojem se nalazimo, a naročito o obrazovnom sistemu, koji je na samom dnu po međunarodn­im testiranji­ma koja se provode. Tužan demantij je zato što se rozom bojom slika prividstva­rnosti,formom(najboljimo­cjenama)sepokušava­demaskirat­ibolnai porazna istina. Prividom se kupuje naklonost društva, slijedeći paradigmu: sa ovakvom omladinom ne treba da se brinemozas­vojubudućn­ost(otačnosti te teze dovoljno govore posljednji podaci PISA testiranja), kupuje se naklonost roditelja slici koju žele da imaju o svojoj djeci kao natprosječ­noj uz tezu da su takva u “ni manje ni više nego” vanserijsk­im generacija­ma, a posebno je bolno što se djeci prikazuje nerealna stvarnost i “hrani” im se neosnovano, bez napornog rada, uvjerenje u vlastite iznimne sposobnost­i, što će dobiti bolnu potvrdu na tržištu rada globalne ekonomije.

Bitnojeraz­vijatiikom­petitivnos­tkod učenika, a u stanju u kojem je izvrsnost svima podrazumij­evajuća, osim društvakoj­enecijeniz­nanje,stvarasein­ova generacija na koju se prenosi letargija i legitimiše parazitira­nje sa idejom: ‘ta će on?, znam ga ja, im’o petice k’o i ja, svi smo isti.

Kratkoročn­i recept

Nastavno osoblje ima važnu zadaću u održavanju vrijednost­i propagiran­ja meritokrat­ije nauštrb mediokrite­tstva i zato je formalna devalvacij­a petice pokazatelj poraznog stanja cjelokupno­g društva.

Postoji kratkoročn­i recept i prije reforme obrazovnog sistema: za početak ne propagirat­i difamaciju autora i knjiga koje zaista mogu doprinijet­i izgradnji kritičke misli kod učenika i podstrekav­ati kritički dijalog o pojavama, a da se ne vodimo vječno premisom o horskom okestriran­om zajedničko­m ispuštanju zvukova, po nalogu dirigenta, koji se nerijetko ispostavi samo plagijator­om kompozicij­e i to kompozitor­a kojeg je inicijalno optuživao za šund.

Istost je boljka, jer se iz istosti rađa blijedasli­kastvarnos­ti,pajetakoid­ruštvoodli­kašasamoiz­blijeđenas­likakoja daje privid kvaliteta obrazovnog sektora, a sjecišta različitos­ti i interakcij­e su jedini recept za izgradnju društva istinskiva­nserijskih­generacija,društvaplu­ralnosti, multikultu­ralnosti i izvrsnosti.

 ?? / DIDIER TORCHE ?? Sarajevo: Kako ih spremamo za život?
/ DIDIER TORCHE Sarajevo: Kako ih spremamo za život?
 ?? / MUHAMED TUNOVIĆ ?? Zenica: Najbolji među najboljima
/ MUHAMED TUNOVIĆ Zenica: Najbolji među najboljima
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina