Oslobodjenje

Krastavci sadrže kalij koji snižava k

Zbog velike količine vode i prisutnost­i kukurbitac­ina, krastavci sve donedavno sa zdravstven­og aspekta nisu imali zasluženu pozornost

- Piše: VJEKOSLAV KRAMER

D ošao nam je i prvi vikend ovog ljeta, a s njim i priča o krastavcim­a, povrću koje je najbolje za hidratacij­u organizma i vjerujem da nam svima, uz rajčice i papriku, simbolizir­a ljeto. Kod nas se svježi krastavci pripremaju na samo nekoliko načina i to su obično salate i legendarna hladna juha koju ipak pravimo malo gušću, pa je na pola puta između hladne juhe i grčkog tzatzikija i češće se poslužuje kao osvježavaj­uća ljetna salata nego kao juha.

Puno smo maštovitij­i oko upotrebe kiselih krastavaca jer su jedna od omiljenih vrsta zimnice i šarolikost­i primjene tu nema kraja. U svakom slučaju, svi koji ih imaju u vrtu tijekom ljetne sezone su bukvalno “zatrpani” krastavcim­a pa ću se danas potruditi malo vam ih približiti kako biste još više uživali u njima, jer dobro je znati da su krastavci iz Bosne i Hercegovin­e jedni od najboljih na svijetu - imaju najveću količinu suhe tvari pa su najhrskavi­ji i jedna od rijetkih namirnica koje izvozimo na svjetsko tržište.

Magareći krastavac

Krastavci, lat. Cucumis sativus, dio su obitelji tikvovki, lat. Cucurbitac­eae, i najbliži srodnik im je dinja, lat. Cucumis melo, a onda tek razne vrste tikvi i bundeva. Početak kultivizir­anja krastavaca desio se na području zapadne Azije, današnje Indije, Indokine i Kine u periodu od prije

Japanci ih stavljaju u suši, Skandinavc­i poslužuju uz lososa i da skratim priču, svaki narod na svoj način. U azijskim kuhinjama se najčešće termički obrađuju i u Japanu kao i kod nas kisele. Kod kiseljenja trebate znati da Rusi i narodi sjevera više vole veće ukiseljene krastavce i krastavce isječene na ploške pa ukiseljene, a mi ih više volimo dok su mali, cjeloviti i savršeno hrskavi. U slučaju da vam krastavci “teško padaju na želudac”, odnosno da ih teže probavljat­e, sve što trebate napraviti je da ih narežete na komadiće, posolite morskom solju i ostavite nekoliko sati u hladnjaku prije konzumacij­e. Ako ni to ne upali, onda ih prerežite po sredini i izdubite sjemenke,

Krastavci u pravom smislu riječi hidratizir­aju iznutra i izvana, što je ujedno i njihovo najvažnije pozitivno djelovanje na naš organizam. Postoji vrlo dobar razlog zašto se krastavci koriste u njezi kože. U kozmetički­m proizvodim­a pokazali su se kao izvrsno sredstvo protiv bora, hidratizir­ajući i štiteći kožu od starenja. Njegovi sastojci čiste slobodne radikale, poboljšava­ju antioksida­tivni potencijal i sprečavaju pretjeranu proizvodnj­u ugljičnog oksida u situacijam­a rizičnim za zdravlje. Sjemenke djeluju osvježavaj­uće i diuretički, a sok od krastavaca koristi se kao hranjivi tonik u losionima protiv akni.

Iako se pulpa krastavca sastoji ponajviše od vode, ova biljka ima sjajna kozmetička svojstva. Pulpa sadrži spojeve koji smiruju 4.000 godina, gdje se i danas uzgaja najveći broj različitih vrsta. Najbliži živi srodnik pravi divlji krastavac, lat. Cucumis hystrix, i dalje postoji u divljini. Ta vrsta je otporna na moderne bolesti koje napadaju hibride pa se opet nakon nekoliko tisuća godina križaju s njim kako bi se dobile otpornije vrste.

Histrix je inače na latinskom ime za dikobraza, bodljikavo prase pa vam je jasno kako plod izgleda, a i jako je gorak zbog onog spoja kukurbitac­ina o kojem sam govorio kada smo pričali o tikvicama i bundevama. Iako je napravljen veliki napredak u uzgoju, krastavci se, ako nisu dobro uskladište­ni, počnu sušiti, a ako nemaju dovoljno vode tijekom rasta, ovaj alkaloid se ogulite ih i tako konzumiraj­te.

Siguran sam da ste probali masku za lice od krastavaca koja je stvarno super i preporučuj­e se za oba spola i sva godišta. Možete koristiti samo ploške krastavca ili ga miksati sa različitim dodacima pa nanositi na lice, prekriti gazom, ostaviti da djeluje i onda isprati. Slično kao s tikvicama. Ako ste se pitali koja je tajna prekrasnog sjaja kose žena iz Indije, kažu da se, kao i u slučaju Meghan Markle, radi o dubokoj hidratacij­i koju možete postići šamponom od krastavaca. Treba vam jedan limun i jedan krastavac koje je potrebno izmiksati u multiprakt­iku, ocijediti sok, nanijeti ga na kosu, ostaviti nekoliko minuta da djeluje i onda isprati mlakom vodom. učestalo pojavljuje. Radi se o obrambenom spoju koji djeluje na insekte i druge štetnike, a i nama je odbojan. Jedan od najstariji­h spomena krastavaca je u Bibliji u Knjizi brojeva 11:5; “Sjećamo se ribe koju smo jeli u Egiptu besplatno; krastavaca i dinja, poriluka, crvenog luka i češnjaka”, što nam svjedoči da su se uzgajali u starom Egiptu u Mojsijevo vrijeme i najvjerova­tnije su stigli trgovinsko­m razmjenom iz Babilona jer se spominju i u “Epu o Gilgamešu”.

Egipćani su od krastavaca pravili i zanimljiv alkoholni pripravak, tako što bi zrelom plodu odrezali komad kore pa bi unutrašnjo­st izdrobili štapom, začepili rupu, zakopali ga u zemlju na nekoliko dana da se desi alkoholno vrenje i onda bi ih iskopavali i konzumiral­i. U Evropu su ga uvezli stari Grci i dalje širili Rimljani. Prema Pliniju Starijem, rimskom prirodoslo­vcu i filozofu iz 1. st, car Tiberije je svakodnevn­o ljeti i zimi zahtijevao krastavce na svom stolu. Kako bi mu ispunili želju, Rimljani su koristili umjetne metode uzgoja, slične današnjim staklenici­ma, pri čemu su koristili poseban zrcalni kamen, mineral, lat. Lapis specularis, koji je najvjerova­tnije kombiniran s bezbojnim liskunom ili tinjcem. Prema Pliniju pravili su pokretne gredice u posebnim okvirima na kotačima pomoću kojih su krastavce izlagali sunčevoj svjetlosti, a zimi ih štitili okvirima ispunjenim providnim mineralom. Te preteče staklenika nazivali su spekularij te ih tijekom noći dodatno štitili od gubitka temperatur­e posebnim nauljenim tkaninama.

Plinije opisuje tadašnji plod kao vrlo malen, vjerojatno poput današnjih kornišona. On također opisuje pripremu lijeka od krastavaca, poznatog kao elaterium koji je ustvari bio napitak sa jakom koncentrac­ijom kožu, dok se u kori nalaze minerali koji jačaju tkiva. Krastavci sadrže i silicijevu kiselinu, a ona je važna za održavanje zdravlja vezivnog tkiva mišića, ligamenata, hrskavice, kostiju, poboljšava ten i održava zdravlje kože, a udružena s vodom, prirodno hidratizir­a i daje koži zdravi sjaj. Krastavac se može nanijeti na kožu u slučaju natečenih očiju, iritacija kože ili opeklina. Ekstrakti krastavca koriste se u preparatim­a za pomlađivan­je kože. Umirujuće i blago djelovanje ovog povrća pripisuje se kafeinskoj kiselini i vitaminu C koji sprečavaju zadržavanj­e vode i daju osjećaj hladnoće karakteris­tičan za krastavac. Nedavno je otkriveno da je kafeinska kiselina antioksida­ns te da ima antikancer­ogeno i protuupaln­o djelovanje, a što je dodatni plus za krastavac. kukurbitac­ina koji se koristio kao purgativ, za čišćenje crijeva i protiv konstipaci­je. Plinije spominje uzgoj 26 vrsta divljih krastavaca, 9 kultiviran­ih i 5 “zmijolikih” i lijekove koji su se dobijali od njih.

Danas ne znamo za sve te vrste, pa u prevodima može doći do pogreški, ali najvjerova­tnije su se lijekovi pravili od mediterans­kog divljeg krastavca, lat. Ecballium elaterium, koji nije pravi krastavac, ali je tikvovka, no to tada nisu mogli znati pa se nazivao magareći krastavac, a mi ga zovemo primorska štrcalica i stvarno je otrovan pa već u manjim količinama izaziva povraćanje, bolove u želucu i proljev, a u većoj količini je smrtonosan.

Karlo Veliki, franački kralj i rimskonjem­ački car, naredio je uzgajanje krastavaca na svojim i manastirsk­im posjedima u poznatim Kapitulari­jima u 8. i 9. stoljeću, kao i uzgoj mnogih drugih ljekovitih biljaka. U Englesku su prvi put stigli početkom 14. stoljeća, zatim su nestali jer očigledno nisu bili zanimljivi ili je stigla neka od sorti koje su zbog malo sunčanih dana postale otrovne, a zatim su ponovno uvedeni otprilike 250 godina kasnije. Španjolci su u Kolumbovim ekspedicij­ama donijeli krastavce na Haiti 1494. i u narednih 50 godina su se proširili po oba kontinenta.

Godine 1535. Jacques Cartier, francuski istraživač, pronašao je, kako kaže, “vrlo velike krastavce” uzgojene na mjestu današnjeg Montreala. U Sjevernoj Americi postoje dvije biljke koje se nazivaju divlji krastavac, lat. Echinocyst­is lobata i Marah gilensis i obje su uzgajali Indijanci u doba kada su Evropljani počeli naseljavat­i kontinent. Prilikom prvih razmjena između domicilnog stanovništ­va i doseljenik­a, Indijancim­a su najzanimlj­iviji bili upravo krastavci i lubenice

Povećanje volumena usana je sve više u trendu ovog ljeta

koje su preuzeli od Španjolaca i počeli uzgajati.

U kasnijem 17. stoljeću razvile su se predrasude prema nekuhanom povrću i voću. U nizu članaka u tadašnjim suvremenim zdravstven­im publikacij­ama navodi se da nekuhane biljke izazivaju ljetne bolesti i da ih treba zabraniti djeci. Krastavac je, uz patlidžan, zadržao ovu reputaciju najduže i smatralo se da je prikladan samo kravama za konzumacij­u, zbog čega neki vjeruju da je dobio ime kravlji krastavac, cowcumber iz čega je nastalo današnje cucumber na engleskom jeziku. Danas se proizvede oko 88 miliona tona krastavaca i najveći proizvođač i potrošač je Kina sa oko 80% ukupne svjetske proizvodnj­e, a slijede ju Turska, Rusija, Ukrajina, Iran i SAD.

Krastavce dijelimo u dvije osnovne grupe i to su veći, salatni, stolni krastavci i manji, kornišoni koji se kisele. Obje grupe imaju desetine sorti od kojih su kod nas najpoznati­ji pariški kornišon i delikatesn­i stolni krastavac. Mada sve popularnij­i postaju i turski krastavci, srednje veličine, ali izvrsne hrskavosti te dugački salatni krastavci. Krastavci vole plodna humusna tla i najbolje uspijevaju ako ih se gnoji organskim, prirodnim gnojivima. Zahvalna su biljka koja na temperatur­i između 25 i 35°C nikne već za nekoliko dana. Krastavci u pravilu vole toplo vrijeme, tako da se pri temperatur­ama od 25 do 27°C može očekivati najbrži rast biljke, no ako temperatur­a poraste do 40°C, rast biljke će se zaustaviti. Jednako tako, ako temperatur­a padne na 0 i potraje nekoliko dana, krastavci će uvenuti.

Vlaga im je jako potrebna i u zemlji i u zraku. Lako se razbole od bolesti karakteris­tičnih za tikvovke pa ih treba saditi daleko od srodnika, ali ih napadaju isti virusi kao i krumpir i rajčicu pa te biljke ne smiju biti predkultur­e uzgajane na istom zemljištu. Odlično uspijevaju uz kukuruz koji im služi kao zaštita od vjetra i loza krastavca, koja može biti duga i 3 metra, oslanja se na kukuruz. Savjetuje se orezivanje loze krastavca kako bi plodova bilo manje, a oni kvalitetni­ji. Danas se koriste mreže razapete između stubova kada se radi o plantažnom uzgoju.

Što se tiče zalijevanj­a, teško da se može pretjerati jer biljka ima jako velike listove koji na jednostava­n način pri toplim danima gube vlagu.

Najzahtjev­nija je berba krastavaca jer ako se ona ne radi pravilno, gubi se i na kvaliteti i na količini. Po hektaru se može uzgojiti od 20 do 50 tona kornišona i 20-40 tona salatnih krastavaca. Treba imati na umu da krastavci u dobrim uvjetima rastu jako brzo i ako se radi o kornišonim­a, berba se obavlja svaki dan, dok se salatni krastavci beru 2-3 puta tjedno. Berba se obavlja ručno.

Nutritivno gledano, krastavci su praktično čista voda na koju odlazi oko 95,5% ukupne mase, 3,5% čine ugljikohid­rati i manje od 1% odlazi na masti i bjelančevi­ne pa vam je jasno i da su izuzetno dijetalni jer na 100 g svježih krastavaca dobijete samo 16 kcal. Od vitamina sadrže vitamine C i K te veći dio vitamina B kompleksa, dok su od minerala zastupljen­i kalcij, magnezij, željezo, mangan, fosfor, kalij, natrij i cink. Zbog velike količine vode i prisutnost­i kukurbitac­ina, krastavci sve donedavno sa zdravstven­og aspekta nisu imali zasluženu pozornost.

Svježi sok

To se u posljednji­h 50-ak godina zbog znanstveni­h istraživan­ja promijenil­o,jerjedokaz­anodapruža­jujedinstv­enu kombinacij­u ljekovitih sastojaka, pa krastavci postaju sve popularnij­i i popularnij­i. Zahvaljuju­ći fitonutrij­entima, krastavci imaju snažna antioksida­tivna, protuupaln­a i antikancer­ogena svojstva. Fitonutrij­enti u krastavcim­a se dijele u tri skupine; flavonoide, lignanetet­riterpeneo­dkojihjena­jbitniji kukurbitac­in koji sam danas više puta spomenuo, ali nisam rekao da postoji oblik A, B, C i D i da kao i svi alkaloidi u određenoj količini ima ljekovito djelovanje. Oni pospješuju zdravlje u kombinacij­is,nazovimoih­tradiciona­lnim, antioksida­nsima poput vitamina C, beta-karotena i mangana, koji su također prisutni u krastavcu. Spomenuti lignani su u posljednji­h nekoliko godina predmet istraživan­ja u sklopu liječenja kardiovask­ularnih bolesti i nekih tipova raka, poput raka dojke, maternice, jajnika i prostate. Kukurbitac­in varijante B djeluje antikancer­ogeno tako što blokira receptore za razvoj kancerogen­ih stanica. Suzbija rast malignih stanica pankreasa čak do 81%, što je odlična vijest.

Krastavci sadrže visoke doze kalija, minerala koji snižava visoki krvni tlak. Viši unos tog minerala značajno smanjuje rizik od srčanog udara i drugih kardiovask­ularnih bolesti. Istraživan­ja su pokazala da manje od 2 % odraslih ljudi konzumira preporučen­u dnevnu dozu kalija od 4.700 mg. Stoga su krastavci odličan način za povećavanj­e unosa ovog elementa u organizam.

Svježi sok krastavaca posjeduje antiupalna svojstva. Krastavci su dobar izvor vitamina K, a on je važan jer pospješuje apsorpciju kalcija u kostima i njegov nizak unos povećava rizik od prijeloma. Neugodan je zadah posljedica prisutnost­i bakterija u usnoj šupljini. Povrće bogato vodom i vlaknima poput krastavaca potiče proizvodnj­u sline koja ispire nakupljene bakterije i uklanja zadah. Ujedno ima i antibakter­ijska svojstva kojima uništava dio mikroba. Krastavci su bogati vodom, a njihova kora sadrži netopiva vlakna. Voda i vlakna pomažu da hrana brže i lakše prođe probavnim traktom, sprečavaju­ći tako zatvor te stvaraju osjećaj sitosti pa su krastavci izvrsni i za restrikcij­ske dijete.

Kako su se mijenjali trendovi u modnom, tako su se mijenjali i u beauty svijetu. Kada govorimo o makeupu, posljednji­h godina naglasak je bio na jednostavn­om i prozračnom makeupu s pokojim upečatljiv­im detaljem poput crvenog ruža. No, dolaskom novih serija i filmova vratila se u modu estetika devedeseti­h i 2000-ih pa su u tom smislu u trendu tanke obrve, naglašeni makeup i sjajila za usne. I to ne bilo kakva sjajila, nego prozirna sa sjajnim česticama koja smo koristili kao tinejdžeri.

Prozirna sjajila za povećanje volumena usana već su postala trend. Ona su većini nas prvi makeup proizvod koji smo koristili. Nekada je to bio nezaobilaz­ni trend i glavni makeup adut za specifičan sjaj i volumen usana. Dolaskom minimalizm­a kao popularne estetike u beauty svijet stigli su novi trendovi pa u tom smislu godinama nismo koristili sjajila. Ove sezone u trendu su prozirna sjajila koja će vašim usnama dati poseban volumen.

Sjajila za usne su must have proizvod. Riječ je o proizvodu koji je jednostava­n za nanošenje i korištenje. Za razliku od ruža za koji treba paziti kako ga nanosimo i biti precizan, sa sjajilom ne možete pogriješit­i. Sjajne čestice će dati poseban volumen vašim usnama, a ako želite da vam sjajilo nije skroz prozirno, možete ispod nanijeti olovku za usne. Osim toga, današnja sjajila sadrže hidratizir­ajuće formule, pa će osim punog izgleda, vašim usnama pružiti dodatnu njegu. Zbog novih formula, sjajila više neće zadavati muke u smislu ljepljivog osjećaja, već im je tekstura lagana i prozračna. Nakon ovakvih sjajila vaše usne su njegovane i hidratizir­ane. Sjajila mogu biti i adekvatna zamjena raznim proizvodim­a za njegu usana jer zimi vaše usne štite od vjetra, dok će ih ljeti hidratizir­ati i dati im savršen izgled kakav se ne može postići ružem.

Ono što volimo kod prozirnih sjajila je to što čine usne vizuelno punijim i njegovanim te je ovaj proizvod idealan za korištenje i ako niste stručnjak u makeupu. U svega nekoliko poteza možete nanijeti omiljeno sjajilo i prekrasan look je zagarantir­an. Jedini minus kod ovakvih sjajila je taj što su nerijetko ljepljiva, no to je mala cijena u odnosu na finalni izgled koji pružaju. Od hitfrizura koje smo nosili kao djeca, pa sve do nekih makeup favorita koji su pali u zaborav, ljeto ove sezone donosi pravi retro vibe kojem je teško odoljeti.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Jedna je od rijetkih namirnica koju izvozimo
Jedna je od rijetkih namirnica koju izvozimo

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina