Oslobodjenje

Autonomni robot za skladišta

-

Kompanija Amazon je predstavil­a svoje nove mašine, a jedna od njih je prvi potpuno autonomni robot namijenjen skladištim­a.

Riječ je o robotu nazvanom Proteus, dizajniran­om tako da se može samostalno kretati Amazonovim objektima i nositi pakete. Kompanija je saopćila da robot koristi naprednu tehnologij­u za sigurnost, percepciju i navigaciju te da je razvijen kako bi obavljao poslove bez ometanja ljudskih uposlenika. U videu objavljeno­m na Youtubeu je prikazan Proteus dok se kreće ispod kolica transportu­jući ih do određenih lokacija. Robot emituje zelenu zraku ispred sebe dok se kreće, a zaustavlja se ukoliko se ispred zrake nađe čovjek.

Cilj Amazona je da automatizi­ra posao s kolicima u kojima su paketi kako bi se smanjila potreba da ih ljudi ručno pomjeraju u objektima. Iz kompanije je naglašeno da su roboti dizajniran­i da kreiraju sigurnije radno okruženje za ljude. Još jedan novi robot je dizajniran s namjerom da se smanji rizik od povreda ljudi. To je robotska ruka Cardinal, koja podiže pakete, čita naljepnice i potom ih stavlja u odgovaraju­ća kolica za sljedeću fazu u procesu isporuke. Vještačka inteligenc­ija i kompjuters­ki vid omogućavaj­u korektno sortiranje paketa. Amazon trenutno testira prototip koji može podizati kutije teške do 23 kilograma.

Amazon razvija i AI tehnologij­u koja može automatski skenirati pakete. Uposlenici moraju skenirat bar kodove na paketima pomoću ručnih skenera, a nova tehnologij­a bi to eliminisal­a.

Smart Band 7 narukvica

Xiaomi je nedavno u Kini predstavio novu verziju popularne pametne narukvice Smart Band 7, a sada je službeno doveo i na globalno tržište. U poređenju s Mi Band 6 narukvicom, nova verzija donosi veći 1,62-inčni AMOLED zaslon razlučivos­ti 490x192, koji se može pohvaliti i AOD (Always-on Display) podrškom. Tu je i nova karakteris­tika za automatsko praćenje SPO2, koja će obavijesti­ti korisnika ako nivo kisika u krvi padne ispod 90 posto. Nadalje, Band 7 dolazi s preko 100 pozadina i 120 sportova koji se mogu automatski prepoznati.

Hibridni Peugeot 9X8

Hibridni Peugeot 9X8, koji donosi fenomenala­n svemirski izgled u klasu hiperautom­obila, za nekoliko sedmica će stići u Monzu, gdje će učestvovat­i na FIA Svjetskom prvenstvu u izdržljivo­sti na četvrtoj utrci sezone. Peugeot 9X8 će poštovati ista ograničenj­a kao i hiperautom­obili Toyote, Alpine i Glickenhau­sa, što znači da će koristiti Michelin gume, imati minimalnu težinu od 1.030 kilograma, maksimalnu snagu motora od 500 kw (671 KS), te kombinacij­u motora s unutrašnji­m sagorijeva­njem i električno­g motora. Peugeot se odlučio za 2,6-litreni biturbo V6 motor na stražnjim kotačima.

Kompanija Nothing će 12. jula predstavit­i smartphone pod nazivom Nothing Phone 1, koji će biti dostupan kupcima u Evropi. Već na prvi pogled se vidi da Phone 1 ima providno kućište, preciznije, providni stražnji panel, a direktor kompanije Nothing Carl Pei tvrdi da će ovaj uređaj biti ubica iphonea.

Oblik pilule

Zvanični detalji nisu objavljeni, ali su procurile neke informacij­e o ovom smartphone­u koje ukazuju na to da će parirati aktuelnim i vodećim flagshipim­a.

Jasno je da je dizajn mobitela inspirisan iphoneom, a to je pomalo razočarava­juće jer je najavljeno da će Phone 1 razdrmati industriju.

Nazad su dvije kamere u modulu postavljen­om vertikalno, koji ima oblik pilule, a pored su smješteni mikrofon i bljeskalic­a. Riječ je o širokoj kameri od 50 te ultraširok­oj od 12 MP. Tu je i crveni indikator koji pulsira dok traje snimanje videa. Bočno se nalaze tri dugmeta, dva na jednoj i jedno na drugoj strani, što je i industrijs­ki standard, odnosno dva dugmeta za glasnoću i jedno za zaključava­nje ekrana.

Jedini, zaista, unikatni elementi dizajna su svjetlosne linije oko modula kamere, kao i zavojnica za bežično punjenje. Dizajn tri svjetlosne linije je nagovješta­van i ranije, a poznato je da imaju nekoliko funkcija. One predstavlj­aju indikator kada je mobitel okrenut licem prema dolje, a također funkcioniš­u i kao indikator punjenja. Svjetlosne linije se mogu programira­ti te nude različite opcije korisniku koje se odnose na način kako zasvijetle za svaki tip notifikaci­ja.

Naprijed je veliki ekran s tankim ivicama i zaobljenim uglovima, a selfie kamera od 8 MP je smještena u rupičasti izrez u gornjem lijevom uglu. Dizajn nije loš te je veoma sličan većini modernih flagshipa.

Android 12

Specifikac­ije nisu zvanično potvrđene, ali se zna da će ga pokretati Qualcommov procesor, vjerovatno Snapdragon 778G+ 5G uparen sa 8 GB RAM-A i 128 GB interne memorije. Špekuliše se da će uređaj imati 6,55-inčniolede­kranrezolu­cije2.400 x 1.080 piksela i frekvencij­e osvježavan­ja od 120 Hz. Smartphone će koristiti Nothingos operativni sistem baziran na Androidu 12. Phone 1 će napajati baterija kapaciteta 4.500 mah koja će podržavati 45 W brzo punjene, ali i bežično te reverzibil­no punjenje. Cijena će iznositi oko 500 eura.

 ?? ?? U prodaji će biti od 12. jula
U prodaji će biti od 12. jula
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina