Oslobodjenje

Pazite na novi kompost

Pogrešnim odabirom prirodnih otpadaka možete uništiti đubrivo i ne samo to već i naštetiti biljkama

-

Nažalost, u kantu za kompost često bacamo sav kuhinjski otpad misleći da je potpuno svejedno - da će sve to “zemlja pojesti”. Ali, daleko smo od istine. Nikada ne izjednačav­ajte kantu za otpatke i kantu za kompost.

Pogrešnim odabirom prirodnih otpadaka možete uništiti đubrivo i ne samo to već i naštetiti biljkama umjesto da ih nađubrite najboljim prirodnim dodacima.

Šta ne kompostira­ti? Mliječne proizvode. Mlijeko, pavlaka, jogurt, mliječni namazi i slični proizvodi nisu dobar materijal za kompost. Ne samo što šire loše mirise nego mogu da privuku i neželjene goste kod vaše kante za kompost.

Hljeb i peciva. Tu spadaju, pored hljeba i raznih peciva, i kolači, tjestenina i većina pečene hrane od brašna. Nije im mjesto u ovom gnojivu jer mogu da privuku razne neželjene insekte.

Iskorišten­o ulje za kuhanje u većini domova završi u WC šolji ili kanti za kompost. Naravno, oba poteza su pogrešna. To ulje miriše kao ukusna hrana za mnoge životinje, ali je i pozivnica za razne insekte. Također, može da poremeti vlažnost komposta.

Meso, pečeno, kuhano ili sirovo kosti, krv, ostaci ribe, masnoća. Ništa od toga ne bi trebalo da bude u kompost kanti. To predstavlj­a samo još jedan magnet za insekte i životinje, a i užasno smrdi prilikom raspadanja.

Malo neobično, ali kuhana riža je plodno tlo za razvoj raznih bakterija koje ne želite u kvalitetno­m đubrivu, kojim ćete njegovati svoje biljke. A ni sirova riža se ne preporučuj­e.

Orasi sadrže organsko jedinjenje juglon, prirodni aromatski sastojak koji može biti toksičan, vrlo štetan za neke biljke.

Otporne i jače biljke poput maslačka i bršljana su vrlo prilagodlj­ive i umjesto da se rastvore u kompostu, one bi mogle da se tu razvijaju i rastu.

Papir, tu mislimo na većinu papira teško obojenog - magazini, katalozi ili bilo koji papir koji je tretiran jačim hemikalija­ma i bojama i dodacima. Te hemikalije ne želite oko paradajza, krastavaca i svog cvijeća, koje ćete đubriti ovim kompostom.

Otpad kućnih ljubimaca. Čini se logičnim, zar ne, da dodate otpatke iz kutije sa pijeskom. Međutim, fekalije vaših kućnih ljubimaca mogu da sadrže razne parazite i viruse koji nisu pogodni za kompost.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina