Oslobodjenje

O’callaghan osvojila zlatnu medalju

Svjetska rekorderka i višestruka evropska prvakinja na 100 m slobodno, najbolja švedska plivačica Sarah Sjoestroem još jednom je ostala bez naslova svjetske prvakinje

- E. K.

Svjetska rekorderka i višestruka evropska prvakinja na 100 m slobodno, najbolja švedska plivačica Sarah Sjoestroem još jednom je ostala bez naslova svjetske prvakinje u ovoj disciplini, a u posljednji­m metrima Svjetskog prvenstva u Budimpešti zlato joj je otela Mollie O’callaghan iz Australije.

Za Šveđanku je ovo ukupno 18 medalja na svjetskim prvenstvim­a u 50-metarskom bazenu, a po četvrti put je osvojila srebro na 100 slobodno.

Amerikanac Ryan Murphy, olimpijski pobjednik na 100 i 200 leđno na OI u Rio de Janeiru 2016, šest godina poslije je dočekao svoje prvo pojedinačn­o zlato na SP-U. Nakon što je u Budimpešti osvojio srebro na 100 metara, Murphy je na dvostruko dužoj dionici nadmašio sve konkurente i stigao do zlata (1:54.52). Britanac Luke Greenbank (1:55.16) osvojio je srebreno odličje, a Amerikanac Shaine

Casas (1:55.35) doplivao je do bronze.

Amerikanci su osvojili zlato i u štafeti 4x200 slobodno, gdje su s rezultatom na granici sedam minuta (7:00.24) bili uvjerljivi pobjednici. Štafeta Australije se morala zadovoljit­i srebrom (7:03.50), a do bronze su doplivali Britanci (7:04.00).

Američka reprezenta­cija je postala bogatija za zlatnu medalju i u utrci plivačica na 200 prsno zaslugom Lilly King, koja se tako na najbolji način iskupila za lošu izvedbu na upola kraćoj dionici na kojoj je branila naslov svjetske prvakinje, a ostala je bez medalje. King (2:22.41) je u zadnjih 50 metara prestigla konkurenti­ce. Australija­nka Jenna Strauch (2:23.04) osvojila je srebro, a Amerikanka Kate Douglass (2:23.20) bronzu.

Na istoj dionici kod plivača slavio je svjetski rekorder, Australija­nac Zac Stubblety-cook (2:07.07). Srebro su podijelili Japanac Yu Hanaguruma i Šveđanin Erik Persson (2:08.38).

Skupština Želje u subotu

Sjednica Skupštine FK Željezniča­r bit će održana u subotu, u 19 sati, u prostorija­ma kluba na Grbavici. Navijači se nadaju da će se Skupština konkretnij­e očitovati oko ulaska strateškog partnera u klub, a to i jeste najbitnija tačka dnevnog reda. Najavljen je izbor predsjedni­ka i članova Upravnog odbor.

Ekipa Želje se priprema za novu sezonu Premijer lige, a u subotu će na stadionu Grbavica odigrati prvi pripremni susret protiv novog premijerli­gaša Igmana iz Konjica. Za navijače će biti otvorena južna tribina.

 ?? / EPA ?? Murphy je slavio pobjedu na 200 m leđno
/ EPA Murphy je slavio pobjedu na 200 m leđno
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina