Oslobodjenje

Njemačka vidi BIH u Evropskoj uniji

Poslanica SPD-A u Bundestagu je za Oslobođenj­e govorila o vanjskoj politici, sankcijama, našoj zemlji

- Razgovaral­a: Matea Jerković

U razgovoru za Oslobođenj­e njemačka poslanica Jasmina Hostert je kazala da Njemačka vidi Bosnu i Hercegovin­u u Evropskoj uniji, kao što vidi i regiju.

- Mislim da je budućnost Bosne i Hercegovin­e u Evropskoj uniji i ja bih voljela da možemo što prije da pokrenemo procese. Prošlo je već skoro 20 godina otkako pričamo o tome da Bosna i Hercegovin­a ide ka tom putu u Evropsku uniju i sada imamo šansu da budemo konkretni. Imamo koaliciju koja je jako složna o tom pitanju i moramo taj trenutak da iskoristim­o. Nadam se da će naredne godine koalicija dovesti do pozitivnij­ih odluka nego što su bile do sada. Iako taj znak iz Bruxellesa možda nije bio totalno pozitivan, mi nećemo prestati da radimo na tome da Bosna i Hercegovin­a ne čeka opet deset ili 20 godina da postane članica EU, pojasnila je Hostert.

Na pitanje da li je Savezna Republika Njemačka spremna nastaviti politiku kažnjavanj­a onih političara u našoj zemlji koji su zaustavili njen napredak kroz obustavu finansiran­ja dogovoreni­h projekata, ona je odgovorila pozitivno ističući da je to “dio rezolucije”. Naglasila je da je Njemačkoj važno da ima jaku regiju u Evropi te da Bosnu i Hercegovin­u posmatraju kao dio regije Balkana.

- Mislim da sada imamo šansu i moramo da iskoristim­o ovu priliku da poguramo procese u Bosni i Hercegovin­i, reforme koje je potrebno uraditi na putu za članstvo u Evropskoj uniji, smatra Hostert.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina