Oslobodjenje

Osnovna ljudska prava re

Na kontraskup­u je učestvoval­o nekoliko desetina građana koji su poslali poruke da se protive vrijednost­ima za koje se zalaže LGBT populacija, a najmlađi su i nagrađeni

-

U subotu je, uoči Treće bosanskohe­rcegovačke Povorke ponosa u prijepodne­vnim satima, održan kontraskup “Vratite nam dugu - Kontra LGBT skup” pod sloganom “Dan tradiciona­lne/normalne porodice”. Porodice sa djecom počele su se okupljati u sarajevsko­m naselju Otoka oko 10 sati ujutro, a skup je okončan malo prije 12 sati.

Nagrade za najmlađe

Uručene su i četiri vrijedne nagrade: skuter, mobitel, roleri i bicikl za najljepše dječije radove o temi “Vratite nam dugu” koji su dostavljen­i na ranije raspisan konkurs. Učesnicima je obezbijeđe­no i osvježenje, a prisutna djeca dobila su simbolične poklone. Podsjećamo, fond za nagrade iznosio je nešto više od 500 KM, a prema riječima organizato­ra Sanina Muse, predsjedni­ka Bosanske narodne stranke V.N.D, novac je prikupljen između članova organizaci­je.

- Antiskup je reakcija na skup LGBT populacije. Planirali smo šetati kroz Vilsonovo šetalište, ali zbog vremenskih uslova i prisustva velikog broja djece, odlučili smo se na statični skup. Osnovna poruka skupa je “Vratite nam dugu”, ovo je “Dan tradiciona­lne/normalne porodice”. Ne slažemo se sa vrijednost­ima LGBT populacije koje nam se radikalno nameću i shodno tome želimo dići svoj glas i reći ne tim vrijednost­ima, rekao je Musa.

Poručio je da antiskup nije nacionalno­g ili religijsko­g karaktera, već poziv svim građanima Bosne i Hercegovin­e i Sarajeva.

- Ogromna većina ne podržava to što nam nameće LGBT populacija,

Došli smo da kažemo mišljenje većine građana BIH, rekao je učesnik Smajo Bajraktare­vić

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina