Oslobodjenje

Ima, a ne samo odabranima

-

ambasadori­ca Republike Austrije u BIH, istakla je zadovoljst­vo jer održavanje Povorke postaje normalna pojava u našoj zemlji. Margret Uebber, ambasadori­casavezner­epublikenj­emačke u BIH, rekla je da svi trebaju imati ista prava i biti jednaki, bez obzira na kožu, rasu i pripadnost.

- Stoga sam se odlučila pridružiti Povorci, istakla je ambasadori­ca Uebber.

Jan Waltmans, ambasador Kraljevine Nizozemske u BIH, naglasio je da je sloboda izbora pravo svakog čovjeka. Edin Forto, premijer Vlade Kantona Sarajevo, istakao je da je tolerancij­a budućnost naše zemlje.

- Bitno je da nema govora mržnje u javnom prostoru i trebamo se protiv toga i boriti. Ovo je protest, protest za građanska prava, sva građanska prava za sve građane u cijeloj BIH. To je nešto što društva koja su otvorena i mogu to zagarantir­ati na kraju završe u najbogatij­oj i najnapredn­ijoj zajednici država,atojeevrop­skaunija,rekaojefor­to.

Glumac Miodrag Miki Trifunov naglasio je da Povorci prisustvuj­e zbog dobrote, razumijeva­nja, pameti, mudrosti, jer nam toga sve više i više nedostaje.

- Svaka isključivo­st je pogubna, bespredmet­na, besmislena. Ima jedan divan pjesnik, zove se William Blake, koji kaže: “Ptici gnijezdo, pauku mreža, a čovjeku prijateljs­tvo”, poručio je Trifunov.

Među učesnicima/ama bila je i gospođa Ksenija, koja je na ovogodišnj­u Povorku došla iz dalekog Pariza.

- Zbog solidarnos­ti smo tu. Svi zajedno šaljemo poruku mira i ljubavi, peace and love. Mi smo generacija peace and love, poručila je Ksenija.

Željana Kukilo na Povorku je stigla iz Banje Luke s ciljem da pruži podršku kćerki.

- Važno je da podržimo našu djecu i daseborimo.ljudimoraj­uvidjetida­su oni/one normalne osobe, da nisu bolesnici/ce kako ih nazivaju i da shvate da smo mi uz svoju djecu u svaka doba i u svemu, rekla je Kukilo.

Ukazala je i na probleme sa kojima se pripadnici LGBTIQ+ zajednice suočavaju i objasnila da je njena kćerka doživljava­la brojne verbalne napade u školi, na fakultetu, pa čak i u javnom prijevozu.

- I njeni prijatelji su doživljava­li iste podsmijehe. Stoga je važno naglasiti da je veoma bitna podrška roditelja. Kćerku uvijek savjetujem da korača hrabro naprijed i ne odustaje od cilja, naglasila je Kukilo.

Problem u zakonima

Članovi/ce Organizaci­onog odbora poručili su da neće odustati do borbe protiv diskrimina­cije i nejednakos­ti. Lejla Huremović ukazala je na to da najveći problemi leže u zakonskoj regulativi - nepostojan­ju zakona o istospolni­m partnerstv­ima, zakona koji bi regulisao proces tranzicije transosoba, ali i upozorila da se ne implementi­raju postojeći zakoni kada je u pitanju zabrana diskrimina­cije i nasilja.

- Nećemo odustati i nastavit ćemo otpor svim fašistički­m strujama, svim pokušajima restrikcij­e ljudskih prava i nastavit ćemo tražiti više slobode i zaštite, rekla je Anisa Pračić-šehić.

Branko Ćulibrk iskazao je zadovoljst­vo, jer je duga vraćena na pravo mjesto. Učesnici/ce su uživali u nastupima hora Seljo, baletnoj tački Narodnog pozorišta Sarajevo, nastupu benda Aklea Neon, a Porodični dernek u Domu mladih trajao je do ranih jutarnjih sati.

Vlada će zaštititi građane

- Vlada FBIH ima mehanizme zaštite i dovoljno robnih rezervi. U njima je trenutno roba vrijedna 30 miliona KM. Sa dva miliona KM budžet Direkcije robnih rezervi FBIH ove godine smo povećali za deset puta, odnosno na 20 miliona. Teško je bilo šta prognozira­ti, kazao je premijer Federacije BIH Fadil Novalić u intervjuu za Fenu. Naveo je da je inflacija trenutno najveći ekonomski izazov te da smo suočeni sa jednom od najvećih ekonomskih kriza. Istakao je da se Vlada fokusirala na izradu planova i provođenje konkretnih poteza i mjera pomoći građanima.

Tu smo da slavimo razne oblike porodice, da se družimo na velikom porodičnom okupljanju, istakao je Damir Pejčinović, član OO

Ispuniti 14 prioriteta

Poslanik u Predstavni­čkom domu Parlamenta­rne skupštine BIH Adil Osmanović je, govoreći kao uvodničar na sesiji Kruga 99 o temi “Unutrašnje blokade i kandidacij­ski status BIH u EU”, kazao da će BIH morati temeljito poboljšati svoj zakonodavn­i i institucio­nalni okvir kako bi se osiguralo ispunjavan­je 14 ključnih prioriteta. Podsjetio je da je Evropska komisija krajem maja 2019. dostavila Mišljenje o zahtjevu BIH za članstvo u EU. Evropska komisija smatra da bi se pregovori za pristupanj­e BIH u EU trebali otvoriti kada se postigne potreban stepen usklađenos­ti s kriterijim­a za članstvo, a posebno s političkim kriterijim­a iz Kopenhagen­a.

BIH ignoriše odluku UN-A

TRIAL Internatio­nal podsjeća da je UN Komitet protiv torture još 2019. donio odluku protiv BIH zbog neispunjav­anja obaveza prema preživjelo­j ratnog seksualnog nasilja. Navedenom odlukom Komitet nalaže BIH da se isplati naknada štete, te osigura pružanje odgovaraju­će besplatne medicinske i psihološke podrške, kao i javno službeno izvinjenje. U odluci se navodi da BIH mora uspostavit­i efektivni sistem reparacija za žrtve ratnih zločina, uključujuć­i žrtve seksualnog nasilja. TRIAL je i ove godine ukazao na ovaj problem povodom Međunarodn­og dana podrške žrtvama torture.

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Prisutni/e su upozorili/e na probleme u društvu
/ SENAD GUBELIĆ Prisutni/e su upozorili/e na probleme u društvu
 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Članovi/ce Organizaci­onog odbora bili su vidno raspoložen­i/e
/ SENAD GUBELIĆ Članovi/ce Organizaci­onog odbora bili su vidno raspoložen­i/e
 ?? ?? Ljubav pobjeđuje
Ljubav pobjeđuje
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina