Oslobodjenje

HARIS ZAHIRAGIĆ

-

Sda-ova uzdanica za borbu protiv Nip-a već odavno ne prepoznaje granice vlastitog neukusa, pa ga je zbog pristojnos­ti zdravije ne citirati. No, preimenova­nje Povorke ponosa u “talačku krizu” zaslužuje odgovor: sve dok je zahiragića, sloboda se mora braniti uz policijsko obezbjeđen­je.

Semafor-koalicija mnogo pažnje posvećuje Zapadnom Balkanu, a posebno Bosni i Hercegovin­i. Šta Bosni i Hercegovin­i donosi takvo usmjerenje njemačke vanjske politike? Čemu se nadate, čemu da se nadaju građani naše zemlje?

- Više je razloga za takvu situaciju. Jedan je, sigurno, to što sada imamo više poslanika u Bundestagu porijeklom iz Bosne i Hercegovin­e i porijeklom sa Zapadnog Balkana generalno. Shodno tome, u parlamenta­rnim grupama gdje se okupljamo i sastajemo skoro svake sedmice kada smo u Bundestagu, u Berlinu, i u odborima u kojima smo aktivni, gledamo da koncentriš­emo temu na Bosnu i Hercegovin­u, na situaciju u Bosni i Hercegovin­i. Drugi razlog je sam rat u Ukrajini, zbog kojeg je sigurno i Njemačku, ali i čitavu Evropsku uniju, također strah, jer niko ne želi da nastupe sukobi ili rat u nekoj drugoj regiji. Te dvije komponente zajedno daju puno više pažnje Bosni i Hercegovin­i sada nego što je to bilo u prošlosti, i drago mi je da je pažnja usmjerena na BIH. Mislim da sada imamo šansu i moramo da iskoristim­o ovu priliku da poguramo procese u Bosni i Hercegovin­i, reforme koje je potrebno uraditi na putu za članstvo u Evropskoj uniji.

Očekujete li da će rezolucija o Bosni i Hercegovin­i konačno

 ?? ?? Jasmina Hostert: Želimo dobre odnose sa svim državama regije
Jasmina Hostert: Želimo dobre odnose sa svim državama regije

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina