Oslobodjenje

Jahanje do sudnjeg dana

Zajednička komisija o usaglašava­nju teksta Zakona o porezu na dodatu vrijednost još ništa nije uradila

- Goran Dakić

- Da, naravno, to je također dio rezolucije. Radi se o tome da mi, naravno, uvijek prvo želimo da pokušamo da ne radimo sami vanjsku politiku.

Negativan znak

Pokušavamo da se dogovorimo zajedno sa Evropskom unijom, sa našim partnerima, i to je svakako prvi korak - dogovor sa drugim zemljama, jer onda smo, naravno, jači u tome što radimo.

Dom naroda Parlamenta­rne skupštine BIH na posljednjo­j je sjednici usvojio, u različitom tekstu u odnosu na Predstavni­čki dom, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost. Nakon toga je imenovana Zajednička komisija za usaglašava­nje teksta zakona, ali do danas ova komisija nije uradila ništa po ovom pitanju. Članovi komisije su Amir Fazlić, Dušanka Majkić i Lidija Bradara.

Poslanik PDP-A u PSBIH Branislav Borenović kaže da je sve u rukama Doma naroda i SNSD-A. Predstavni­čki dom je, kaže on, uradio šta je bilo do njega, a sada je na redu SNSD.

- Ukoliko SNSD shvati kolika je cijena goriva, sve može da se promijeni. Da li oni plaćaju gorivo svojim novcem? Plaćaju li ulje u prodavnici iz svoga džepa? Znaju li da cijena ulja zavisi od cijene goriva? Ako to shvate, u ponedjelja­k mogu da završe procedure u Domu naroda i od utorka bismo mogli da imamo jeftinije gorivo, kazao je Borenović.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović istakao je da je nužno ukinuti akcize na gorivo, a drugo je pitanje da li će političari razumjeti običnog čovjeka. Smatra da ukidanje akciza na gorivo ne bi narušilo stanje u ukupnim prihodima.

- Rečeno je da prihodi ostvareni u januaru nisu bili nikad veći, a situacija kod građana BIH nikad nije bila ozbiljnija i zato je potrebno sada ukinuti akcize na gorivo. Suština je da koalicija SNSD-A, HDZ-A i SDA ne želi ništa da promijeni što bi bilo na njihovu štetu, a u korist naroda. Nema bolje stvari nego dovesti ljude na rub bijede i onda ih kupovati malim stvarima, a potom ih jahati do sudnjeg dana, kazao je Pavlović.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina