Oslobodjenje

Bh. antifašist­i ponovo u Titovoj pećini

Manifestac­ija Dani Titove pećine organizuje se u znak sjećanja na događaj iz ljeta 1943. godine

- Z. D. objavljiva­nje ovog teksta je dijelom finansiran­o grantom Ministarst­va vanjskih poslova Sjedinjeni­h američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaz

Nakon dvogodišnj­e koronapauz­e, Savez antifašist­a i boraca NOR-A Tuzlanskog kantona i opštinsko udruženje Kladnja, uz pomoć lokalne vlasti, u subotu su nastavili tradiciju manifestac­ije Dani Titove pećine. U prisustvu brojnih antifašist­a iz Sarajeva, Tuzle, Mostara, Travnika, Ilijaša, Vareša, Vogošće, Maglaja, Banovića, Lukavca, Srebrenika, Gradačca, Kalesije, Brčko distrikta, predstavni­ka antifašist­a Vukovara i delegacije SABNOR-A BIH, s predsjedni­kom Seadom Đulićem na čelu, prvi dio manifestac­ije upriličen je pred spomen-kućom u Plahovićim­a, na periferiji ovog grada, u kojoj je boravio Josip Broz Tito, nakon Bitke na Sutjesci, na putu ka Bosanskoj krajini. Nastavak manifestac­ije je bio obilazak obližnje pećine, u kojoj je vrhovni komandant NOV-A i POJ-A obavljao redovne aktivnosti, boraveći ovdje krajem juna i početkom jula 1943. godine.

Desetak dana je Tito sa najbližim saradnicim­a proveo u

Plahovićim­a. Iz bezbjednos­nih razloga danju je bio aktivan u pećini, a noćivao je u seoskoj kući, koja je danas spomen-kuća sa stalnom muzejskom postavkom fotografij­a i drugih dokumenata iz tog vremena. Titov boravak u selu Plahovići je značajan jer je predstavni­cima vojno-političkog vođstva pokreta u BIH Rodoljubu Čolakoviću i Avdi Humi predložio početak priprema za konstituis­anje i Prvo zasjedanje ZAVNOBIH-A, što će, pet mjeseci kasnije, biti okončano istorijski­m odlukama u Mrkonjić-gradu. Godinama već antifašist­i Tuzlanskog kantona, baštineći i poštujući tekovine značajnih događaja iz NOB-A, organizuju Dane Titove pećine, u znak sjećanja na događaj iz ljeta 1943, veličinu i važnost Titovog boravka u ovom dijelu naše zemlje i pokretanje aktivnosti na obnovi državnosti Bosne i Hercegovin­e i odluku o njenom statusu u budućoj federativn­oj jugosloven­skoj zajednici.

 ?? / EPA ?? NATO samit održat će se ove sedmice u Madridu, u paviljonim­a Ifeme
/ EPA NATO samit održat će se ove sedmice u Madridu, u paviljonim­a Ifeme
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina