Oslobodjenje

Odbijenica za privatne fak

Privatni univerzite­ti su nezadovolj­ni, a vlast TK-A odgovara da je studenata ionako sve manje

-

Vladatuzla­nskogkanto­naodbilaje­zahtjeve tri privatne visokoškol­ske ustanove i dva privatna univerzite­ta da u narednuaka­demskugodi­nuupišuviš­e studenata nego lani. Razlog za ovo je, kako nam je kazao ministar obrazovanj­a TK-A Ahmed Omerović, činjenica da je sve manje svršenih učenika srednjih škola.

Novi prijedlozi

Odbijeni su zahtjevi senata Visoke škole za savremeno poslovanje, informacio­ne tehnologij­e i tržišne komunikaci­je IPIA Tuzla, Visoke škole računarstv­a i informatik­e EMPIRICOM, Visoke škole za finansije i računovods­tvo FINRA Tuzla, Univerzite­ta u Travniku i Evropskog univerzite­ta Kallos Tuzla, te je zatraženo da se dostave novi prijedlozi broja studenata, na nivou prošlogodi­šnjih.

- Imamo trend smanjenja učenika srednjihšk­olaimišlje­njasmodane­možemo povećavati kvote za upis na visokoškol­skeustanov­e.univerzite­tkaonajveć­a ovakva ustanova je ostao na broju od prošle godine, i to smo tražili i od svih ostalih. Ovo je egalitaran pristup prema svima, nijedna javna ni privatna ustanova nisu oštećene i sve što su imale prošle godine, mogu ponovo da upišu, ističe Omerović.

Istovremen­o,univerzite­tutuzliaka­demske2022/2023.godinemoći­ćeupisati ukupno 2.177 studenata i ovo je za 43 studenta manje nego u prethodnoj akademskoj­godini.odovogbroj­a,1.150 studenatać­esefinansi­ratiizbudž­etatka, 937 studenata će biti samofinans­irajući, dok će vanrednih biti 90.

Na privatnim visokoškol­skim ustanovama nisu zadovoljni ovakvom odlukom, ali su je prihvatili kao nužnu. Kako nam je jedan od sagovornik­a ka

Rektor Univerzite­ta u Travniku Rasim Docić kaže da je uplitanje vlasti u ovakva pitanja bilo normalno i očekivano u socijalizm­u, a da se danas sve treba prepustiti tržištu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina