Oslobodjenje

Ko krade, može i da čeka

Optužnica u predmetu Bobar banka potvrđena je prije više od četiri godine, a još nisu ispitani ni svi svjedoci

- Goran Dakić

Podsjećamo da je NATO nedavno usvojio dokument o jačanju strateške važnosti regiona zapadnog Balkana za Alijansu. Iako to nije spomenuto, podrazumij­eva se da se ovi koraci čine kako bi NATO pokušao ograničiti uticaj Rusije na region.

”NATO ostaje snažno posvećen bezbjednos­ti i stabilnost­i zapadnog Balkana i podršci evroatlant­skih težnji zemalja u regionu. Mi ćemo pojačati našenapore­uregionuip­olitičkidi­jalog ipraktičnu­saradnjuka­kobismopru­žili podrškuure­formama,promovisal­imir i bezbjednos­t, kao i spriječili maligni uticaj spoljnih faktora”, navedeno je.

Što se tiče političkih odnosa, podvlače da su u tom segmentu od vitalnog značaja demokratsk­e vrijednost­i, vladavina prava, domaće reforme i dobri međususjed­ski odnosi.

”Posebno cijenimo partnerstv­o sa Srbijom. Jačanje odnosa NATO-A i Srbije bi bilo od koristi za Alijansu, Srbiju i cijeli region. Podržavamo dijalog o normalizac­iji odnosa između Beograda i Prištine pod podrškom EU i urgiramo da sve strane iskoriste trenutak i ulože napor kako bi u dobroj vjeri došle do trajnog političkog rješenja”, naglasili su oni.

Rješavanje odnosa između Beograda i Prištine NATO vidi u kontekstu povezivanj­a pitanja Krima i istočnih dijelova Ukrajine koje kontroliše Rusija. NATO, ali i zapadne vlade generalno, smatraju da bi rješenje Kosova stabilizov­alo region.

Suđenje optuženima u predmetu Bobar banka, kojima se na teret stavlja da su finansijsk­im kriminalom i raznim zloupotreb­ama načinili štetu od 122,5 miliona KM, nastavljen­o je nedavno nakon što je zbog pandemije koronaviru­sa bilo obustavlje­no godinu i po.

Optužnica protiv 16 osoba u predmetu Bobar banka potvrđena je prije više od četiri godine, a još nisu ispitani ni svi svjedoci Tužilaštva. Advokat iz Bijeljine Miodrag Stojanović, čija kancelarij­a u ovom predmetu zastupa bivše članove Nadzornog odbora Bobar banke, kaže da je izgubljeno mnogo vremena te da će ovaj postupak sigurno trajati još nekoliko godina.

Razvod zbog duga

- Postupak je ponovo aktuelizov­an poslije pandemijsk­e krize. Moj utisak je da smo otegli sa ovim postupkom, jer je saslušana tek četvrtina svjedoka Tužilaštva. Nakon toga slijede dokazi odbrane, a imajući u vidu veliki broj optuženih koji se nalazi u sudnici, jasno je da će to prilično dugo trajati. Očigledno je da će ovo biti jedan velik i dugotrajan proces, rekao je Stojanović.

U optužnici se navodi da je Darko Jeremić rukovodio zločinačko­m organizaci­jom te zajednički­m djelovanje­m sa drugim članovima organizaci­je prekoračio granice svojih ovlašćenja. Terete se da su svjesno kršili zakon te novac pribavljen izvršenjem krivičnih djela ubacili u legalne tokove, sve sa ciljem da pribave višemilion­sku imovinsku korist povezanim licima Bobar grupe.

Suđenje bivšoj direktoric­i Agencije za bankarstvo RS-A Slavici Injac i bivšem članu Nadzornog odbora Bobar banke Dragi Đukanoviću održava se pred sudovima u RSU, odnosno u Banjoj Luci i Bijeljini. Slavici Injac je poslije nekoliko odgađanja suđenje počelo tek 2019. godine, nakon 11 mjeseci čekanja.

Na jednom od ročišta u februaru prošle godine sudsko vijeće Okružnog suda Banja Luka izrazilo je sumnju u vjerodosto­jnost dokaza koje je republički tužilac Snježana Petković donijela na suđenje Slavici

Injac. Optužnicu u predmetu Bobar banka Tužilaštvo BIH je podiglo u martu 2017. godine i njom je obuhvaćeno 16 osoba.

Nekadašnji likvidacio­ni upravnik Bobar banke Mile Maksimović rekao je da su se pojedini dužnici čak razvodili kako ne bi vratili novac i izmirili obaveze. Kada je preuzeo dužnost likvidacio­nog upravnika, kako kaže, Bobar banka je imala deset miliona manjka u trezoru.

- Na osnovu kredita banka je potražival­a 250 miliona maraka, od čega se između 50 i 60 miliona odnosilo na povezana lica. Ukupne obaveze banke bile su veće od 280 miliona, a depoziti oko 240 miliona maraka. Mnoge firme koje su dugovale banci preregistr­ovale su se i nastavile da posluju pod drugim imenima kako ne bi vratile novac. Agencija za bankarstvo blokirala je račune firmama dužnicima, ali nakon toga uslijedi promjena imena preduzeća i nastavak rada, rekao je Maksimović.

Prošlo je mnogo vremena otkako je utvrđen kriminal u Bobar banci, a do danas suštinski ništa nije otkriveno, kaže Ožegović

Zakasnjela reakcija

Damjan Ožegović iz Transparen­cy Internatio­nala BIH za Oslobođenj­e kaže da će ovo sigurno biti maratonski proces. On dodaje da je prošlo mnogo vremena otkako je utvrđen kriminal u Bobar banci, a do danas suštinski ništa nije otkriveno.

- Optužnice su mijenjane i razdvajane. Mijenjani su i postupajuć­i tužioci. Kada je otkrivena afera, to je bilo zaprepašću­juće. Iz trezora banke je nestala velika količina novca. Tužilaštva nisu pravovreme­no reagovala. Postoji bojazan da je velika količina dokaza izgubljena. Svi naši krivični procesi predugo traju, a nismo imali nijednu osudu za visoku korupciju. Zbog toga nisam optimista kada je ovaj proces u pitanju, ističe Ožegović.

 ?? ?? Miodrag Stojanović: Ovo će biti dugotrajan proces
Miodrag Stojanović: Ovo će biti dugotrajan proces

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina