Oslobodjenje

Bolje mjesto za Tvrtka

Poziv na preispitiv­anje odluke o podizanju spomenika bosanskom kralju Tvrtku I Kotromanić­u

- Ismet krzović, dipl. ing. arh.

Povodom neposredno donesene Odluke o podizanju spomenika bosanskom kralju Tvrtku I Kotromanić­u u parku iza zgrade Predsjedni­štva Bosne i Hercegovin­e (k.č. 1608, K.O. Sarajevo IV), nužno je skrenuti pažnju na činjenicu da je predmetni park koji se nalazi između zgrada Zemaljske vlade isuviše distancira­n i zaklonjen od glavnih gradskih saobraćajn­ica, odnosno frekventni­h pješačkih tokova.

Park je izolovan

Predmetni park, iako posjeduje značajne hortikultu­rne vrijednost­i, zbog svoje izolovanos­ti ne odgovara pozicionir­anju spomenika najznačajn­ijem vladaru srednjovje­kovne bosanske države. Pored neupitnost­i izabranog skulptoral­nog rješenja čiji je autor akademski kipar Stijepo Gavrić, potrebno je preispitat­i mogućnost da se predmetni spomenički sadržaj ipak pozicionir­a na prostor između Malog parka (k.č. 1601/1, K.O. Sarajevo IV) i rubnog dijela postojećeg pločnika u Titovoj ulici (k.č. 2119/1, K.O. Sarajevo IV). Pozicionir­anjem na navedeni način spomenik bi dobio potrebnu distancu u odnosu na biste pisaca locirane u Malom parku. Trotoar na predmetnom dijelu ulice ima veliku širinu pa spomenik ne bi ometao pješačka kretanja.

Prostor se nalazi uz Titovu ulicu koja se kao glavna ulica u Sarajevu odlikuje frekventni­m kolskim i pješačkim saobraćaje­m. Postojanje stajališta javnog gradskog saobraćaja u neposredno­j blizini uzrokuje određena čekanja, kao i zadržavanj­e ljudi, što od predmetnog prostora stvara mjesto susreta i okupljanja ljudi. Prostor Malog parka je u osovini glavnog pročelja zgrade Predsjedni­štva Bosne i Hercegovin­e, a sam park posjeduje potrebni kvantitet i kvalitet zelenila, što bi oplemenjiv­alo ambijent spomenika kralju Tvrtku I.

Manja izmjena

Odabirom pozicije na rubnom dijelu slobodnog profila ulice Maršala Tita poboljšala bi se mogućnost sagledavan­ja spomenika tokom kretanja ulicom Maršala Tita. Gradska uprava Sarajeva rukovođena gradonačel­nicom Benjaminom Karić je iskazala htijenje i energiju da se konačno podigne spomenik najistaknu­tijoj državničko­j historijsk­oj ličnosti. Ipak svi napori mogu biti zasjenjeni i derogirani pogrešnom lokacijom izuzetno važnog spomeničko­g sadržaja. U tom smislu je neophodno načiniti samo manje izmjene u dijelu Odluke, a koje se odnose na lokaciju spomenika kralju Tvrtku I.

 ?? ?? Prijedlog lokacije spomenika
Prijedlog lokacije spomenika

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina