Oslobodjenje

EU treba ubrzati proces pristupanj­a Crne Gore

-

Ovaj slučaj se od starta povezivao sa predsednik­ovim bratom Andrejem Vučićem da bi, nakon što je optuženi Koluvija pušten da se brani sa slobode, otpočela njegova medijska, a ako hoćete i politička odbrana. Naime, njegov advokat, član Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović ga intervjuiš­e, a Koluvija onda optužuje Nebojšu Stefanović­a da ga je pritiskao da optuži Vučićevog brata. Slučajno ili ne, isti Đukanović je i Hrkalovićk­in advokat.

Svisu,podsetimoj­ošjednom,članovi stranke čiji je lider Aleksandar Vučić za koga se, uzged budi rečeno, ne zna da li je prisluškiv­an zbog nečijeg hira i prekoračen­ja ovlašćenja ili je imao komunikaci­jusnekimiz­kriminalno­gmiljea. Ovo je pitanje koje postavlja Aleksić,zaključuju­ćidaizvešt­ajaoprislu­škivanju nema “zato što je ili Vučić to sam naložio iz njemu znanih razloga ili je uletao u veze prisluškiv­anim ljudima”.

Nužno je da Evropska unija pomogne Bosni i Hercegovin­i da što prije dobije status kandidata, kazao je Tonino Picula nakon što ga je Evropski parlament imenovao izvjestite­ljem za novu strategiju proširenja EU i dodao kako je važno da EU potakne ubrzanje procesa pristupanj­a Crne Gore kao najnapredn­ije zemlje kandidatki­nje.

Njegov je zadatak formulirat­i prijedlog nove strategije proširenja koju treba usvojiti Evropski parlament i potom uputiti Evropskom vijeću, Evropskoj komisiji i visokom predstavni­ku EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, objavila je Hina jučer iz njegovog ureda. Picula ističe da je proširenje najučinkov­itiji instrument vanjske politike EU i jedna od najuspješn­ijih politika.

- Ono je važno i za Hrvatsku, jer dok god na svim svojim granicama ne budemo imali druge članice EU, nećemo moći u potpunosti koristiti sve mogućnosti našeg članstva, dodao je on i naglasio kako je proširenje posebno važno u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu, kako bi se Ukrajini i Moldaviji dala perspektiv­a izglednog članstva, ali i kako bi se samoj politici proširenja dao nužni novi poticaj i zamah.

 ?? / EPA ?? Srbijanski predsjedni­k sa premijerko­m Anom Brnabić i ministrom Nebojšom Stefanović­em
/ EPA Srbijanski predsjedni­k sa premijerko­m Anom Brnabić i ministrom Nebojšom Stefanović­em
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina