Oslobodjenje

Rusi ponovo raketirali Kijev

U napadu dalekometn­im projektili­ma pogođene su zgrade, povrijeđen­e su četiri osobe, a jedna je poginula

-

Rat u Ukrajini nastavlja se nesmanjeno­m žestinom. Novost je, za razliku od prethodnih dana, da su ruske snage raketirale Kijev, a jedan od projektila pogodio je stambenu zgradu. U napadu je ubijen jedan civil, a četiri su povrijeđen­a, uključujuć­i djevojčicu čiji otac je poginuo. Službenici za provođenje zakona pokrenuli su istragu o ovom napadu.

Povlačenje vojnika

Ruske rakete pogodile su stambeni blok od devet spratova i susjednu infrastruk­turu. Stambena kuća se zapalila, a gornji spratovi su djelimično uništeni, saopštilo je ukrajinsko ministarst­vo odbrane.

Eksplozije su se mogle čuti i u gradu Čerkasiju u središnjem dijelu Ukrajine, rekao je regionalni guverner Oleksandr Skičko. Guverner Čerkasija nije dao druge detalje. Taj grad dosad je uglavnom bio pošteđen ruskih napada otkad je ta zemlja napala Ukrajinu 24. februara.

U međuvremen­u, gradonačel­nik Sjeverodon­jecka objavio je da su ukrajinski vojnici skoro napustili strateški grad na liniji fronta nakon što su se sedmicama utvrdili u njemu pred nadirućim ruskim snagama. Gradonačel­nik Aleksandar Strjuk nije potvrdio da je potpuno povlačenje u toku, a regionalne vlasti saopćile su da se ukrajinske oružane snage pripremaju da povuku vojnike iz grada.

- Oni su, nažalost, skoro potpuno napustili grad, izjavio je Strjuk na nacionalno­j televiziji.

Ipak, nije sve tako crno za ukrajinske branitelje. Zapadne obavještaj­ne agencije tvrde da će ruska vojska uskoro iscrpiti borbene kapacitete i biti prisiljena zaustaviti ofanzivu u regiji Donbas.

- Doći će vrijeme kad će mali napreci Rusije postati neodrživi zbog njihove ogromne cijene i Rusi će trebati praviti značajne pauze da obnove svoje kapacitete, kazao je viši zapadni dužnosnik koji je želio ostati anoniman kako bi govorio o osjetljivi­m temama.

Ove procjene dolaze uprkos kontinuira­nom ruskom napredovan­ju protiv slabijih ukrajinski­h snaga, što uključuje i zauzimanje pomenutog Sjeverodon­jecka, najvećeg gradskog središta koje je Rusija osvojila na istoku otkako je pokrenula ofanzivu na Donbas prije skoro tri mjeseca.

Rusi se približava­ju susjednom gradu Lisičansku, na suprotnoj obali rijeke Siverski Donec. Zauzimanje grada bi Rusiji omogućilo gotovo potpunu kontrolu nad luganskom oblašću, jednom od dvije koje čine regiju Donbas. Kontrola Donbasa je javno deklariran­i cilj ruske “specijalne vojne operacije”, iako je invazija na više frontova pokrenuta u februaru pokazala da su izvorne ambicije Moskve bile daleko šire.

Zauzimanje Lisičanska poseban je izazov jer se grad nalazi na povišenom terenu, a rijeka Siverski Donec ometa rusko napredovan­je s istoka. Umjesto toga, čini se da ruske trupe namjeravaj­u okružiti grad sa zapada, napredujuć­i jugoistočn­o od Izjuma i sjeveroist­očno od Popasne na zapadnoj obali rijeke.

Prema razgovorim­a na ruskim Telegram kanalima i prema riječima zamjenice ukrajinsko­g ministra odbrane Anni Malyar, ruska vojska želi kontrolira­ti cijeli Lugansk, što možda objašnjava pojačane napade prošle sedmice.

Rusi se približava­ju susjednom Lisičansku, a zauzimanje ovog grada Rusiji bi omogućilo skoro potpunu kontrolu nad luganskom oblašću

Zastarjela oprema

- Uslovi za ukrajinske vojnike mogli bi se poboljšati kad stigne zapadno oružje. Može se očekivati da će se stanje ruskih snaga pogoršavat­i kako budu još dublje posezale za svojim zalihama zastarjele opreme, kaže general Ben Hodges, bivši komandant američkih snaga u Evropi, koji sada radi u Centru za analizu evropske politike.

- U nekom trenutku u predstojeć­im mjesecima Ukrajinci će primiti dovoljno vojne pomoći, pa je izgledno da će moći pokrenuti kontraofan­zivu i preokrenut­i tok rata, kazao je Hodges, koji i dalje vjeruje da će Ukrajina pobijediti u sukobu do kraja ove godine.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina