Oslobodjenje

Doživotne kazne za opasne vozače

Povećanje kazne će se odnositi na prekršaje u Engleskoj, Škotskoj i Velsu, ali ne i u Sjevernoj Irskoj, koja ima zasebne zakone o sigurnosti na cestama

-

Sljedeće sedmice u Velikoj Britaniji nastupaju promjene zakona zbog kojih bi vozači koji su vozilom nekoga usmrtili mogli dobiti doživotnu kaznu zatvora. Izmjene stupaju na snagu sutra u sklopu Zakona o policiji, kriminalit­etu, kazni i sudovima.

BBC piše da će suci moći izreći doživotne kazne za opasne vozače koji su nekoga ubili u saobraćaju i vozače koji su to učinili pod utjecajem droge i alkohola. Maksimalna kazna za one koji skrive nesreću sa smrtnim slučajem trenutno iznosi 14 godina. Novi zakon donosi krivično djelo nanošenja teških tjelesnih povreda neopreznom vožnjom. To znači da će vozači koji su nekome nanijeli dugotrajne ili trajne ozljede također biti osuđeni na strože kazne. Predložena izmjena zakona prvi put je objavljena 2017. godine. Povećanje kazne će se odnositi na prekršaje u Engleskoj, Škotskoj i Velsu, ali ne i u Sjevernoj Irskoj, koja ima zasebne zakone o sigurnosti na cestama.

- Nadam se da će prijetnja doživotnom robijom biti dovoljna da natjera one koji neoprezno voze da promijene svoj način ponašanja u prometu. Ubistvo iz nehata već predviđa kaznu doživotnog zatvora, što znači da za ubistvo osobe automobilo­m može vrijediti ista kazna, rekao je Steve Gooding, direktor humanitarn­e organizaci­je RAC, piše Index.

Talibani grade medrese

Talibani su pretvorili mnoštvo sekularnih škola, univerzite­ta i edukacijsk­ih centara u medrese, a najavili su i planove za izgradnju stotina vjerskih škola širom zemlje. Kritičari kažu da je cilj talibana da indoktrini­raju djecu i iskorijene sve oblike sekularnog obrazovanj­a u Afganistan­u. Otkako su talibani preuzeli vlast u augustu 2021, sekularna škola u gradu Host pretvorena je u medresu, zbog čega su mnogi od 6.000 učenika i 130 nastavnika bili prisiljeni da je napuste, piše Slobodna Evropa.

 ?? ?? Izmjene zakona stupaju sutra na snagu
Izmjene zakona stupaju sutra na snagu
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina