Oslobodjenje

Industrijs­ku zonu želi i opština Šekovići

Privredna aktivnost Šekovića je stabilna, a najvećim dijelom bazirana je na drvoprerađ­ivačkim kapaciteti­ma

- A. P.

Opština Šekovići samo je jedna od lokalnih zajednica koja želi formirati industrijs­ku zonu. Ipak, za formiranje zone opština treba pomoć V--lade RS-A. Kako je prilikom posjete ministra privrede i preduzetni­štva RS-A Vjekoslava Petričević­a Šekovićima kazao načelnik Opštine Miladin Lazić, oni žele da pokrenu aktivnosti po pitanju izgradnje poslovne zone u Tišči.

Vlasništvo

- Ukazali smo na problem koji imamo sa prebacivan­jem vlasništva koje je sada na Republici Srpskoj, a da bismo mogli da počnemo realizacij­u projekta poslovno-industrijs­ke zone, Opština mora biti vlasnik zemljišta, istakao je Lazić.

Tokom sastanka Lazića sa Petričević­em bilo je govora i o privrednim aktivnosti­ma i privredi u Šekovićima uopšte, a za koju je rečeno da je stabilna.

Ministar Petričević je ovom prilikom naglasio da je privredna aktivnost Šekovića najvećim dijelom bazirana na drvoprerađ­ivačkim kapaciteti­ma.

- Tokom sastanka je bilo govora i o određenim problemima koji se tiču dinamike isporuke drvnih sortimenat­a, ali i o pozitivnim kretanjima u oblastima poslovnog ambijenta, o nabavci nove opreme, kao i poslovanju sa inostranim partnerima, kazao je Petričević.

Delegacije su nakon sastanka obišle i preduzeće Fod koje se bavi finalnom obradom drveta, te preduzeće Drinjača koje se bavi proizvodnj­om namještaja, rezane građe i briketa. Riječ je o preduzećim­a koja su konkurisal­a na javni poziv za dodjelu podsticaja za direktna ulaganja u ovoj godini, ukupne vrijednost­i 12.000.000 KM.

Za ove podsticaje se prema riječima Petričević­a prijavilo 314 preduzeća, a polovinom augusta se očekuje da će se znati konačan broj privrednik­a koji su i ostvarili podsticaj.

Podsticaji

Vlasnik fabrike za finalnu preradu drveta Fod Željko Lazić istakao je da su lani dobili podsticaj od 130.000, a ove su godine nastupili sa projektom vrijednim više od 450.000 KM.

Podsticaje očekuje i direktor firme Drinjača Marko Ninić, koji je dodao da su prošle godine dobili 39.000 KM koje su iskoristil­i za nabavku mašina, a ove godine su konkurisal­i za sredstva od 160.000.

Za dodjelu podsticaja za direktna ulaganja u ovoj godini, ukupno 12.000.000 KM, prijavilo se 314 firmi

 ?? ?? Obilazak preduzeća na području opštine Šekovići
Obilazak preduzeća na području opštine Šekovići
 ?? ?? Pale su privukle najviše sredstava od svih opština u RS-U
Pale su privukle najviše sredstava od svih opština u RS-U

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina