Oslobodjenje

A bili su samo djeca željna igre

Agresorska granata je u Ulici Bakarevića kod broja 5 ubila sedmero, a u Dženetića čikmi 10 troje djece

- Piše: JASMINA Mališević

U Ulici Bakarevića kod broja 5 u masakru koji je počinila Vojska Republike Srpske prije 29 godina ubijeno je sedmero djece.

Tog 26. juna 1993. u 20.45 sati, usljed dejstva granate, ubijeni su: Nihada Ćatić, Velida Muftić, Senad Pliska, Almir Poturić, Sanjin Rustempaši­ć, Sinanudin Šećerović i Belma Zijadić.

Patnja

Osim porodica ubijene djece i delegacije KS-A, obilježava­nju su prisustvov­ali predstavni­ci Grada Sarajeva, Općine Stari Grad, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, Unije civilnih žrtava rata KS-A...

Kemal Starogorči­ć, pomoćnik ministra privrede za Sektor poljoprivr­ede, vodoprivre­de i šumarstva KS-A, kazao je da patnju njihovih roditelja niko ne može zamisliti, niti razumjeti njihov bol.

- Zato treba podsjećati na hiljadudne­vnu opsadu Sarajeva u kojoj su njegovi građani bili bez hrane, vode, struje i plina, a pored takvih neljudskih uslova života, bili su izloženi stalnim granatiran­jima i snajperski­m djelovanje­m kojim je ubijeno više od 12 hiljada građana Sarajeva, kazao je Starogorči­ć.

Za zločine počinjene u Sarajevu Međunarodn­i sud u Haagu je osudio Stanislava Galića, komandanta Sarajevsko-romanijsko­g korpusa Vojske RS-A, na maksimalnu kaznu doživotni zatvor. Dragomira Miloševića, koji je naslijedio Galića, a koji je nastavio zločine nad Sarajlijam­a, Sud je osudio na 33 godine.

Potvrđena je kazna doživotnog zatvora i Ratku Mladiću, komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske. On je, između ostalog, osuđen za udruženi zločinački poduhvat koji je imao za cilj širenje terora među civilnim stanovništ­vom Sarajeva putem kampanje snajpersko­g djelovanja i granatiran­ja.

I u Ulici Dženetića čikma 10 obilježena je 27. godišnjica ubistva tri djevojčice. Ubijene su Sidbela (Sabrija) Zimić (1986), Amina (Adem) Pajević (1984) i Ljiljana (Zoran) Janjić (1983), a ranjeno je još troje djece.

Sabrija Zimić, otac ubijene Sidbele, koja je u trenutku smrti imala samo devet godina, prisjetio se ovog strašnog zločina.

- Imala je devet godina, ovdje se igrala sa drugaricam­a. Ja sam bio na putu za Sarajevo. Granata je pogodila šaht. Tačno je udarila u ivicu šahta, a nju je pogodio geler, prisjetio se Zimić.

I 27 godina poslije, istakao je, sjećanje ne blijedi.

- Idem putem i razmišljam o tome da se osjećam isto kao da se danas desilo. A prošlo je 27 godina. Teško je. Najviše boli što još niko nije odgovarao za ove zločine koji su se desili našoj djeci, istakao je Zimić.

Fikret Grabovica, predsjedni­k Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, podsjetio je da se na taj dan prije 27 godina dogodio jedan od brojnih zločina koje su počinili zločinci nad djecom tokom opsade Sarajeva.

Najviše boli to što još niko nije odgovarao za ove zločine koji su se desili našoj djeci, istakao je Zimić

Skloništa

- Djeca su ubijena u igri, kao što se i desilo u najviše slučajeva tokom njihovog stradanja. Zločinci su koristili te prilike kada bi oni izašli nakratko da se druže i opuste od dugotrajni­h boravaka u skloništim­a. Tako su ubili i ove tri djevojčice, a pored njih ranjeno je još troje djece, izjavio je Grabovica.

Kako je kazao, očekivali su da će odgovorni za ove zločine biti procesuira­ni.

- Međutim, to se još nije desilo. Nevjerovat­no je da za 27 godina nema nijedne optužnice za tako stravične zločine. Teško je razumjeti da naše tužilaštvo nikada nije ništa učinilo u vezi s tim pitanjem, izjavio je Grabovica.

 ?? ?? U Ulici Bakarevića kod broja 5 poginulo je sedmero djece
U Ulici Bakarevića kod broja 5 poginulo je sedmero djece

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina